Новинки

Миро и вярата

Точно на Великден в предаването на Лора Крумова гледахме с Иван репортаж от дома на поп изпълнителя Миро. И двамата много го харесваме и като изпълнител, и като излъчване – още от времето на “Каризма”, има си вид на духовен човек, не излъчва груб материализъм като доста голяма част от колегите си от шоубизнеса. В тоя репортаж, понеже все пак беше на свят ден, стана въпрос за вярата му, в дома на певеца присъстваше и някакъв пастор, за когото Миро сподели, че му е духовен ръководител още от младежките му години в Добрич – пасторът обаче не беше от нашата си традиционна църква, знаете ние пастори нямаме – и покрай това ми стана ясно, че Миро изповядва някакво не съвсем традиционно християнство. После се заинтересувах и прочетох, че е последовател на евангелската църква. Винаги съм била на мнение, че всеки има право да изповядва каквато си иска вяра, стига тя да не насажда агресия и омраза. Евангелската църква, доколкото съм запозната, не насажда нито омраза, нито агресия – така че няма нищо укорително в това, че Миро я е избрал като свой път към вярата. Защото няма правилна и грешна вяра, всеки в личен план си ги решава тия неща. В България обаче си имаме традиционно вероизповедание, което ни е съхранило през вековете, и си мисля, че популярните личности като Миро, които са модел за подражание на много млади хора, ако въобще водят в някаква духовна посока почитателите си, трябва да ги водят в традиционната за България посока. Затова ми се стори крайно неуместен този репортаж, още повече на Великден.

Rate this post

Google+ Comments

One thought on “Миро и вярата

  1. Здравейте. Попаднах случайно на мнението Ви. Бих искал да изкажа мнението си, което се различава от вашето. Нямам за цел да Ви критикувам. Съгласен съм, че няма правилна и грешна вяра, но има голяма разлика между вяра и вероизповедание. Да в България традиционната вяра е Православно Християнство, но нека се замислим какво Христово има в нея. Преди месец се разхождах из пловдивските улици и покрай мен мина чисто нов Mercedes CL65 AMG, кола за поне 200 000 лв. Учудването ми беше огромно, когато видях, че шофьорът е “служител” на официалната църква с расо и кръст на гърдите. Искам да се замислим откъде този “божий” човек има и поддържа кола, която 90% от занимаващите се с честен бизнес българи никога не биха могли да си я позволят. И за съжаление това не е единичен случай. Няма да влизам в подробности, но предполагам всеки мислещ и достатъчно ителигентен човек би направил изводи за себе си. Тогава какъв пример дават тези “свещенници” на младите….
    И ако те трябваше да дават пример, защо не го правят. Сигурно ако попитате 90% от младите, няма да могат да ви цитират и един стих от Библията, но знаят на изуст новите песни на Преслава, Анелия или Галена, няма да коментирам текстовете им и кък какво подрикват те.
    И все пак какво е ВЯРА. Нека се замислим. Дали това е целуването на икони или паленето на свещи или е една жива и истинска връзка с Бог. Не ни ли е оставил на нас човеците един Нов Завет, между нас и Него. Вече не са необходини посредници. Връзката ни с него може да е директна, чрез молитва, молитва в която предаваме на него проблемите си и оставяме Той да ръководи живота ни, защото ни обича, и е до нас винаги и Той знае кое е най-добро за нас. Мисля, че тази вяра е много по жива и истинска и променяща живота. Защото Бог е един и е до нас. Той не е ръкотворно изображение. Единственото което се иска от нас е да Го потърсим.
    И мисля, че ако този пример се показва на младите, то това само би променили нещата към по-добро. В обществото, в държавата ни и в нас самите.

Leave a Reply

Back To Top