За и против семейните вечери

Семейната вечеря е от онези моменти, на които отдаваме голямо значение. Хем семейството има повод се събере заедно, хем да си поприказваме и да се видим. Хубава традиция е да вечеряме заедно, но нека хвърлим по-обстоен поглед към този момент от ежедневието ни. Оказва се, че той съвсем не е толкова маргинален, както сме свикнали да гледаме на него.

benefit-family-dinner-time-1“За” семейната вечеря заставам, когато:

  • тя сплотява членовете на едно семейство и заздравява връзката помежду им. Хапването винаги отваря приказката създава благоприятна атмосфера и условия за пълноценно общуване;
  • дава добър повод семейството да се събере заедно на масата и всеки да сподели какво го вълнува или тормози в момента;
  • това е традиция, която остава във времето и се предава в бъдещето от родителите на собствените им деца;
  • общуването лице в лице става все по-рядко срещано за сметка на онлайн комуникацията, така че семейната вечеря е перфектен повод да потренираме комуникационните си умения.

“Против” семейната вечеря (защото и такава позиция застъпвам понякога), се изказвам, когато:

  • само и единствено жената полага усилия да се състои подобно хубаво събитие. Всяка съвременна жена в днешно време ходи на работа и не можете да очаквате от нея, че като се прибере у дома, веднага ще се захване с готвене, ще подреди масата и накрая ще измие чиниите, докато останалите седят и я гледат. Ще стане веднъж, два пъти, три пъти и накрая… хайде, няма да казвам до какво може да се стигне. Въпросът е, че всяка домакиня има нужда от помощ и едва ли ще откаже такава, ако й предложите.
  • семейната вечеря е насила… Вероятно разбирате за какво говоря, ако детето ви е тинейджър, съпругът работи на смени или се отплесва в приказки със съседите пред блока, или пък вие искате да се видите с приятелка след работа. Когато всеки има нещо друго, с което да се занимава, не е нужно да ги ангажирате. Оставете ги намира, пък близките ви ще хапнат, когато огладнеят. Утре ще вечеряте заедно, не е фатално.
  • от жената се очаква всеки път да има нещо домашно сготвено на масата… е, на мен лично не ми е по силите. Понякога, когато се прибера, ми се иска просто да си полегна, да си почина… и да поръчам готова храна за вкъщи.

Това е от. Интересно ми е вие какво мислите по темата 🙂

За и против семейните вечери
Rate this post

Google+ Comments

One Reply to “За и против семейните вечери”

  1. Много странна статия, за първи път чувам някой да се изразява против това семейството му да се събира заедно за вечеря… не съм сигурна, че те подкрепям в това отношение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *