климатик вкъщи митове
Новинки

Кои са най-популярните митове за климатиците?

Липсата на информация често води до появата на всякакви митове и днес искаме да развенчаем грешните схващания, свързани с използването на климатик у дома.

Мит №1: От климатика се настива

Това твърдение не е вярно. За съжаление, то често се поражда от неправилна употреба на уреда. Инверторните системи са проектирани така, че да можете да насочвате въздушната струя далеч от вас, за да не духа тя директно в тялото. Те разпределят хладния въздух равномерно без топли и студени зони. Много инверторни климатици имат вградена технология, която засича движението на хора в помещението и регулира въздушния поток на базата на това. Това означава, че ще ви е прохладно, но не неприятно студено. Освен това няма да се схващате, а когато напуснете стаята, уредът ще превключи на по-икономичен режим. По този начин ще постигнете максимален комфорт, без да се подлагате на риск от настинки, и бързо ще забравите, че сте вярвали в този мит.

Друга важна особеност е да настроите системата на нормална стайна температура. Например ако навън е 35 градуса, не оставяйте климатика на 18. Такава голяма температурна разлика не е здравословна и може да ви навреди. В случая не климатикът е проблемът, а неправилната оценка на ситуацията.

И последно, но също толкова важно, е да се спазват изискванията за монтаж. Трябва да има отстояние от тавана и достатъчно свободно пространство около вътрешното и външното тяло. Освен това има значение в коя посока ще гледа климатикът и на коя стена ще бъде монтиран, дали срещу него има мебели и др. Затова не подценявайте тази стъпка.

Мит №2: Климатикът е вреден за дихателната система

Има хора, които смятат, че климатиците разпространяват вируси и бактерии в помещението. Това обаче съвсем не е така. Дори напротив, ако използвате иновативна технология, тя ще улавя вредните микроорганизми от въздуха и ще осигурява по-здравословна среда за вас и любимите ви хора. У нас има няколко марки оборудвани с различни филтри,  които неутрализират вируси и бактерии. Това ги прави изключително полезни за здравето и дори може да намали алергичните пристъпи. Независимо дали имате алергии, или не, качеството на въздуха е от огромно значение за организма, затова не трябва да се прави компромис с него.

Що се отнася до филтрите, на пазара в момента се срещат няколко вида, като основните са плазмен, катехинов, йонизиращ и др. Всеки от тях притежава различни свойства – някои отслабват микробите, а други всмукват вредни вещества от въздуха и не позволяват те да навлязат във вашето тяло. Повечето филтри са направени от естествени материали и нямат срок на годност, което значи, че могат да работят с години. Разбира се, важна е поддръжката. Ако филтрите са замърсени, те няма как да пречистват въздуха, а това може да доведе до здравословни проблеми. Затова не забравяйте да се грижите добре за климатичната система и тя ще ви се отблагодари подобаващо.

митове за климатиците

Мит №3: Климатиците са шумни

Това е така, ако имате стар климатик. Съвременните модели обаче са изключително тихи и понякога дори не можете да разберете, че са включени. Принципът на работа на конвенционалните климатици доста се различава от инверторните и хиперинверторните системи. При първите компресорът включва и изключва, като през това време работи на 100%, за да достигне до зададената температура. Това неминуемо създава големи нива на шум.

При инверторите мощността на компресора се променя постоянно, за да се нагоди към различните потребности. Понеже работи непрестанно, той е способен да поддържа много по-добра температура в помещението и не му се налага да достига пълния си капацитет. Това прави технологията много по-тиха. Има и специални тампони, които могат да оберат излишните вибрации. Те се поставят на външното тяло. Така че няма нужда да се притеснявате, че климатикът ще е шумен за вас и вашите съседи. Стига да си вземете нов модел, всичко ще бъде наред.

Източник: https://eclima.bg/

Google+ Comments

Back To Top