Новинки

Да се занимава ли детето със спорт

sportДоскоро не си задавах този въпрос. Винаги съм смятала – може би защото аз самата не съм имала възможност, а може би и желание да спортувам, – че заниманието със спорт в детска възраст е изключително полезно и възпитателно. Докато тия дни детето на моя приятелка, което се занимава със сноуборд, доста сериозно при това, при едно от състезанията в чужбина не получи доста тежка травма. Травма, която ще се лекува с месеци и от която – поне така твърдят към момента лекарите – може би никога няма да може да се отърве съвсем. За по-нататъшни занимания с какъвто и да е спорт не дават никакви надежди. Та тая случка ме накара малко да се поразмисля върху това, какви са ползите и какви биха могли да бъдат вредите от сериозните спортни занимания.

Ползите може би няма нужда да ги споменаваме. На първо място каляване на волята – по начин, по който никое друго занимание не може да го направи. На второ място – възпитава в организираност и дисциплина. И на трето място създава една двигателна култура, която си остава за цял живот и носи полза. За оформянето на фигурата няма какво да говорим.

Да видим сега вредите. Но нека преди това да уточня – не става дума за вредите от занимания на любителско ниво, а за професионалния спорт. Травми и контузии – обикновено такива, които оставят последици за цял живот. Също така в известен смисъл лишаване от типично детски занимания – големият спорт и големите постижения изискват да им се отдадеш изцяло, да тренираш с часове на ден. И на трето място – много често училището и общообразователната подготовка остава на по-заден план.

Изводите, поне моите в качеството ми на родител – да, децата ми ще се занимават със спорт, какъвто си изберат. Но ако зависи от мен, никога не бих им позволила да станат професионални спортисти. Мисля, че големия спорт ограбва – не само детството и времето, но много често и здравето.

 

Google+ Comments

Back To Top