Новинки

По-внимателно!

За съжаление не минава и ден, в който да не съобщят за случаи на пострадали поради невниманието и немарливостта на възрастните деца. Съвсем наскоро нашумя случаят с десетките деца, натровени със застояла храна, повечето от които бяха хоспитализирани. Кой и защо е решил, че може да печели от живота и здравето на децата ни!? И всякакви други инциденти. Като започне от най-обичайното – оставени без надзор медикаменти и стигнем до деца, оставени без родителски надзор с опасни електрически уреди и т. н. Общото между всички тези трагични инциденти е непредвидливостта и нехайството.

careful По празниците бяхме на гости на близко семейство – в родопско село. Събрахме се няколко семейства, имаше и малки деца. Надвечер синът на домакина на къщата се върна – от лов. И остави пушката си в стаята, в която се бяхме събрали, права, подпряна на стената. По принцип съм притеснителна, а когато става въпрос за оръжие и деца, които кръжат наоколо, още повече. Скочих и може би с не много спокоен и овладян тон съм попитала дали пушката е заредена и прочие подробности, свързани с безопасността. Момчето ми се сопна, че не бил малоумен да остави заредено оръжие.

Да, със сигурност не е. Както не са били малоумни или необичащи родители мнозина, чиито деца се простреляха с личните им оръжия, оставени неохранявани.

И няма защо да се обиждаме и да приемаме като лична обида, когато някой прояви, дори и да е прекалена за конкретния случай, загриженост и предпазливост. При всички случаи е по-добре да създадеш временен душевен дискомфорт на един възрастен, дори да го пообидиш, отколкото да се стигне до травма, инцидент или не дай боже до нещо по-страшно с децата ни. Просто защото сме били прекалено разсеяни, заети със себе си или деликатни с другите.

 

Google+ Comments

Back To Top