поддържане на моравата
Семейно

Как се поддържа морава с райграс?

Ако имате място за тревен терен, то засяването на райграс е най-лесното нещо, което може да направите за него. Много хора обичат моравата от райграс, особено когато тя се поддържа, чрез косене с подходяща за целта косачка. Там могат да си играят децата, да се разположи маса за хапване навън, както и други градински мебели за да се постигне по-приветлив външен вид на дворното място. Но много хора не са сигурни как да поддържат райграса и как да се справят с най-честите проблеми при този вид морава. Не знаят дали да го косят по-често или по-рядко с косачка, дали да мулчират или пък да събират отрязаните връхчета. Магазините за градинска техника като Prisma редица години предоставят качествени косачки, но самото закупуване на такава не гарантира получаването на красива градина. Заради това ще ви разкажем подробно как да се грижите за райграса и къде може да очаквате проблеми.

Комбиниране на различни тревни смеси

В повечето случаи няма да имате еднакви условия за засаждане на райграс, особено когато искате да покриете по-голям терен. Поради тази причина ще се наложи да ползвате различни тревни смеси. Например, в площите под дървета, където има повече сянка през деня, трябва да се ползва смес, която издържа на сянка с по-малко излагане на слънчева светлина. За площите на открито може да заложите на смес за слънце. Помислете за райони с по-ниско отводняване. Там може да ползвате смес за сух терен. А пък за терен с повече трафик е добре да се запасите със смес за спортни повърхности, където тревата е по-силна и издръжлива.

Как се процедира при липса на светлина?

Моравата се нуждае от слънчева светлина, за да расте стабилно и да няма безтревни площи. Нещо, което може да опитате, е леко да разредите короната на хвърлящото сянка дърво, без непременно да нарушавате неговата цялост. Райграсът има нужда от поне няколко часа светлината на ден, дори да е от разновидност, която издържа и повече без слънце. Ако чимовете се скриват от различни обекти в градината, направете необходимото да преместите всичко, което може да блокира светлината от слънцето поне за няколко дни седмично. Когато косите редовно с качествена косачка и тревичките получават достатъчно светлина няма как резултатът да бъде лош. Добрите косачки отнемат съвсем малко от стълбчетата на райграса и го поощряват да расте.

Как се оправя нарушен почвен баланс?

Ако почвата има ниски нива на pH в комбинация с лош дренаж, то е много вероятно да се развият плевели и бурени. За да поправите този проблем ще ви трябват торове и добавки за подобряване на почвените условия. Освен това може да пробвате да аерирате почвата, което спомага в голяма степен за подобряване на дренажа. Ако има места от моравата, където тревните чимове изглеждат нездрави, то именно там трябва да фокусирате усилията си за подобряване на почвения баланс.

Внимавайте колко високо режете тревичките

За хората, ползващи косачки за поддръжка на моравата, трябва да се обърне внимание на височината на косене. Твърде ниското косене на чимовете ги прави слаби, с по-малко повърхност, която да улавя слънчевите лъчи. Добра идея е височината на косене да бъде по-голяма, особено когато тревата не е укрепнала. Подобрява се нейното здраве и способност да се развива по-добра коренна система. Ако косите повече от една трета от височината на растенията, те ще бъдат стресирани и ще им отнеме време да се възстановят. В началото на развитието на райграса може да оставяте чимовете по около 6-7 см. за да се подхранват добре със слънчева светлина и хранителни вещества от почвата. Косачките могат да преминат на по-ниска височина от 4-5 см. след като тревата вече е добре захваната.

красива морава

Напояване на райграса

Освен от подобряване на почвените условия и косене, райграсът се нуждае и от правилно напояване. Понякога не е достатъчно просто да разчитате на поливна система, тъй като водата може да се събира на едно място, а да оставя друго с по-малко оводняване. Следете добре за тези тенденции на моравата и регулирайте процеса. След засяване райграса се нуждае от ежедневно поливане. След това може да поливате на няколко дни, за да не се получава засушаване. Преценете дали водата попива нормално и дали моравата не получава достатъчно вода от дъждове през сезона.

Вредители и насекоми

Много от насекомите могат да окажат неблагоприятно въздействие на райграса преди неговото поникване. Мравките например ползват семената за храна. Затова е добре да третирате площта с правилните инсектициди. По-късно може да преминете на други методи, но в началото е добре да заложите на правилните препарати.

Правилното отглеждане и поддържане на райграс е от огромно значение. То прави разликата между това да имате перфектна морава или такава с трева само на определени части.

Google+ Comments

Back To Top