Семейно

Грижа за мама

В блога ми повечето материали са свързани с това как да се грижим за децата, да поддържаме дома и какда запазим семейството. Това са ценни съвети и области, в които всяка жена, че дори и мъж, трябва да полага грижи и любов. Но някак може би на заден план остава и един основен елемент, който поддържа всичко цяло – майката. Затова днес темата ще е отредена за грижата за мама.

Тук не очаквам да има деца или съпрузи, които ще прочутата темата и ще се втурнат да обсипват с грижи. Да, би било чудесно, но по-скоро това ще е текст за самогрижата. Колкото и трудно понякога да е да поставиш себе си пред всички трудности на семейството. Защото няма да се лъжем – препятствия и екстремни моменти винаги ще има. Обаче ако не полагаме грижи, силата за справяне с тях ще изчезне.

За всички нови мами е наистина стресиращо да се отделят от детето си и изобщо да приемат мисълта, че няколко часа друг ще се грижи за него друг. Но е наложително. За маникюр, за боядисване на косата, за шопинг или просто за разходка до химическото чистене. Тези моменти помагат да си припомниш кой си – че не си притурка към детето. Така се осъзнаваш, за да предадеш всичко хубаво, на което си способен.

Всички знаме, че изморените майки не са полезни нито за себе си, нито за семейството си. Затова те се нуждаят от своите минутки на необезпокояване. Дали за разходка, четене или нещо подобно. Моя позната дори идва у дома и се затваря в стаята на децата, за да смени средата и да почете на спокойствие. Нещо като хотел е, но аз нямам нищо против, защото знам, че и тя би направила същото за мен.

Затова, мами, обръщам се към вас с призив да намерите своите малки неща, които ви карат да се чувствате щастливи и ви напомнят за всички прекрасни качества, които имате. Не заравяйте, че сте пред всичко човек, който, за да дава любов и топлина от себе си, трябва да си ги изгради и поддържа.

Google+ Comments

Back To Top