Семейно

Ерата на иновативните детски играчки

Все повече деца предпочитат да прекарват времето си, гледайки анимации на телевизор, таблет или друго устройство. Заедно с това обаче на заден план не остават и физическите играчки, които дори закратко, ги занимават и образоват. Забелязвам, че на пазара вече не се предлагат толкова бойни и обикновени игри, а са иновативни, технологични и модерни.

Наред с куклите бебета, които те известяват, че са гладни или жадни, има и 3D пъзели под формата на големи здания. Добре познатите ни конструиращи кубчета продължават да са актуални. Детските лаптопи и таблети, които учат мъниците на азбука, числа, плодове и им предават друга основна информация са полезни и търсени. Но аз открих и още две играчи, които са представени на изложение в Испания и все още са прототипи, но според мен имат бъдеще.

Едната от тях е плюшеното мече Anteojitos, което насърчава здравословната и балансирана диета сред децата. Неговата задача е да ги държи далеч от непълноценната храна, която ще им навреди. За тази цел мечето има дисплей на коремчето си и когато си играе с малчугана и му каже, че е гладно, детето трябва да избере правилната храна. Когато например се спре на хамбургер Anteojitos го насърчава да подбере други продукти за него.

Впечатление ми направи и друг портотип, който се казва Magic Castle. Той е разработен от петима студенти от Факултета по индустриален дизайн в Централния университет в Еквадор. Това е проект, който цели чрез играта да подобри двигателните умения на деца между четири и шест години. Замъкът включва пет игри, които тренират паметта, двигателната способност, наблюдателността, съобразителност и говора на децата. Впечатляващо е, че тази играчка ще може да се използва и като масова и ще бъда разпространена по големите вериги, за да влезе след това във всеки дом.

Предполагам, че има още много впечатляващи иновативни играчки, които стимулират децата да са още по-креативни. Необходимо е малко проучване и бързо може да осигурите на малчугана си най-новото от света на играчките.

Google+ Comments

Back To Top