За това да си родител

Как да овладеем гнева при децата?

Знанието как да се управлява гневът включва контрол на продължителността на преживяването и контрол на емоцията. Всеки човек може да реши колко дълго иска да се ядосва, да реагира агресивно, да не реагира и да се успокои, за да се намали гневът. Но как може да се справи едно дете с подобно състояние?

Има някои стратегии, които родителите могат да прилагат, за да помогнат на малчуганите бързо, ефикасно и несъзнателно да регулират гневните си изблици.

Разсейване
Необходимо е родителят да отклони вниманието незабавно от причиняващия гняв фактор. Това може да се случи чрез организиране на някое приятно занимание, което позволява на детето да промени мисълта си и да неутрализира негативната емоция. Подходящо е при деца над 9 месеца.

Временно дистанциране
Този метод се състои в оставяне на време след като е възникнала гневната ситуация. Дистанцията трябва да се осъществи межди първоизточника и детето. Добре е да се остави и малко лично пространство на малчугана или да му се предостави любимо негово занимание.

Позитивно отношение
Необходимо е родителите да научат децата си да търсят приятната страна на всяка ситуация чрез оптимизъм и чувство за хумор. Все пак веселите хора винаги ще намерят причини да живеят с ентусиазъм и радост.

Разрешаване на проблема
Наставникът на детето винаги трябва да мисли за това как да го предпази. Затова, когато се пови чувство на гняв или агресия, възрастният първо трябва да помисли за първоизточника на проблема и след това да обмисли алтернативни варианти. По този начин конфликтът ще бъде разрешен и е възможно повече конкретният фактор да не оказва негативно влияние върху детето. За съжаление, тук точна формула няма, а родителят сам трябва да вземе решение според ситуацията.

Дишайте и се отпуснете
Това упражнение намалява сърдечната честота и регулира мускулното напрежение, като същевременно помага и за бистрия ум. Подходящо е да се прилага както при деца, така и при възрастни. Все пак, когато родителят е спокоен, непременно ще го прехвърли и на малчуган си.

Google+ Comments

Back To Top