Семейно

ДА на животните и деца у дом

Домашните любимци могат да бъдат страхотна компания за деца. Има много доказателства, че мъниците, които живеят заедно с животни, помагат за тяхното физическо, психическо и емоционално здраве. В този текст ще разгледам някои от причините, поради които е важно да отглеждаме домашни любимци заедно с децата. Сигурна съм, че ще ви убедя!

Споделяне на отговорности
Когато имате домашен любимец, това означава полагане на редовна грижа и носене на отговорности. Децата могат да се научат да поемат задълженията за отглеждането на животинката, като й дават храна и вода, я разхождат и почистват след нея.

Развиване на емпатия
Децата, които отглеждат домашни любимци, лесно се научват да се грижат за друго същество и да показват емпатия към него. Това може да помогне за развиване на по-голяма осъзнатост за това как действията ни могат да повлияят върху други същества около нас.

Усъвършенстване на социални умения
Домашните любимци могат да помогнат на децата да се научат да комуникират и да се разбират с другите. По този начин децата лесно развиват социални умения и се усъвършенстват в общуването както с хора, така и с животни.

Подобряване на здравето
Как е възможно това, ще се запитате? Например редовното разхождане на кучето може да помогне за подобряване на физическата активност на детето. Също и да изградят антитела, които да намалят риска от развитие на алергии към животни.

Намаляване на стреса и тревожността
Много изследвания показват, че децата, които са отглеждани заедно с домашни любимци, са по-малко податливи на стрес и тревожност. Животните могат да имат успокояващ ефект върху децата и да им помогнат да се чувстват по-спокойни и сигурни. Те им помагат да се справят и да контролират емоциите си.

Аз се сещам за тези предимства, но най-голямото е любовта, която получават и дават и то в нечовешка форма. Хубаво е, вземе си домашен любимец!

Google+ Comments

Back To Top