алуминиеви тигани
Uncategorized

Наръчник за купуване на тиган

Когато става въпрос за готвене, наличието на правилния тиган може да бъде от съществено значение. От пържене на яйца до приготвяне на палачинки, на пазара има тигани за всяка готварска нужда. Въпросът е, кой е най-подходящият за вас?

В тази статия ще ви представим различните видове тигани, техните предимства и недостатъци и други фактори, които да имате предвид, преди да направите следващата си покупка. И не забравяйте, че независимо дали сте опитен готвач или начинаещ в кухнята, ще имате нужда не просто от един, а от комплект качествени тигани Anmar, които да задоволят всяка ваша готварска нужда. Така че отделете си достатъчно бюджет и се подгответе за пазаруване.

Какви видове тигани има?

На пазара има много и различни видове тигани, всеки със своите уникални характеристики, плюсове и минуси. Тук ще разгледаме някои от най-популярните.

Тефлонови тигани

Тефлоновите тигани са едни от най-популярните видове тигани. Те имат незалепващо покритие и хлъзгава гладка повърхност. Идеални са за приготвяне на храни като яйца, риба и палачинки.

Предимства

  • Лесни за почистване. Този вид тигани са много лесни за почистване, тъй като храната не залепва на повърхността на съда.
  • Изискват по малко мазнина. Ако сте привърженик на здравословното хранене, тефлоновият тиган със сигурност ще ви бъде много полезен. Незалепващото покритие на тези съдове, ви позволява да приготвяте вашата храна с много малко мазнина.
  • Достъпна цена. Тефлоновите тигани обикновено са по-евтини от керамчните, както и от тези, изработени от стомана.

Недостатъци

  • Не са подходящи за всички видове храни. Тиганите с незалепващо покритие не са подходящи за храни, които се приготвят при висока температура, като пържени картофи и пържоли.
  • Покритието може да се износи. Незалепващото покритие може да се износи с течение на времето, което ще доведе до залепване на храна по повърхността и нужда от подмяна.

Тигани от неръждаема стомана

Тиганите от неръждаема стомана обикновено са направени от комбинация от метали, включително стомана, хром и никел. Те са известни със своята издръжливост и устойчивост на ръжда, корозия и петна. В тях могат да се приготвят всякакви храни, включително киселинни.

Предимства

  • Изключително издръжливи. Тиганите от неръждаема стомана са здрави и могат да издържат много години при правилна грижа.
  • Подходящи са за всякакъв вид храна. Този вид тигани могат да се използват за различни методи на готвене, включително пържене, сотиране и задушаване. Те не реагират с киселинни храни, което ги прави идеални за приготвяне на сосове и други киселинни ястия.
  • Лесни за почистване. Огледалното покритие на тези съдове се нуждае само от нежно триене или избърсване. Тиганите от неръждаема стомана могат да се поставят и в съдомиялна машина.

Недостатъци

  • Храната може да залепне. За разлика от тиганите с незалепващо покритие, тиганите от неръждаема стомана нямат покритие, което да предпазва от залепване. Поради тази причина, те могат да изискват повече мазнина при готвене.
  • По-висока цена. Тиганите от неръждаема стомана обикновено са по-скъпи от другите видове съдове за готвене.

Алуминиеви тигани

Както името им подсказва, тези тигани са изработени от алуминий, който е лек и универсален метал. Поради многото си предимства, алуминиевите тигани са популярни както сред домашните готвачи, така и сред професионалистите.

Предимства

  • Провежда добре топлина. Алуминият е отличен проводник на топлина, което означава, че се нагрява бързо и разпределя топлината равномерно в тигана.
  • Подходящи са за приготвяне на различни видове храна. Тези тигани могат да се използват за пържене на яйца, сотиране на зеленчуци и т. н.
  • По-ниска цена. Алуминиевите тигани обикновено са по-евтини от други видове съдове за готвене, като неръждаема стомана или мед.

Недостатъци

  • Може да реагира с киселинни храни. Въпреки че алуминият не е реактивен, той може да реагира с киселинни храни като домати, например. Това може да развали вкуса на храната.
  • Лесно може да се вдлъбне и надраска. Алуминият е мек метал, така че може лесно да се вдлъбне или надраска.

Керамични тигани

Керамичните тигани са вид тигани, които имат незалепващо покритие върху повърхността на готвене. В тях могат да се приготвят яйца, зеленчуци, риба, палачинки и др.

Предимства

  • Незалепващо покритие. Керамичните тигани имат незалепваща повърхност, което ги прави идеални за готвене на деликатни храни като риба, яйца и палачинки.
  • Подходящи за приготвяне на по-здравословна храна. Не е нужно да използвате много мазнина, при готвене, тъй като храната не залепва по повърхността.
  • Почистват се лесно. Дори ако загорите храна в тигана, вие лесно може да го почистите с топла вода и препарат за съдове.

Недостатъци

  • По-деликатно покритие. Керамичните покрития са по-деликатни от други видове незалепващи покрития и могат лесно да се надраскат, ако не се борави внимателно с тях.
  • По-бавно нагряване. Загряването на керамичните тигани отнема повече време, в сравнение с други видове тигани. Това означава, че времето за готвене може да е по-дълго, което може да е разочароващо за някои потребители.
алуминиев тиган

Как да изберете най-добрия тиган за вас?

Избирането на правилния за вас тиган ще зависи от вашите готварски нужди, от това за колко човека готвите, начина ви на живот, както и вашия бюджет. На пазара се предлагат различни видове тигани. Освен по материала, от който са изработени, те се различават и по размер, цена, издръжливост и т. н.

Първото нещо, за което трябва да помислите, когато избирате тиган, е за какво ще го използвате. Например, тефлоновите тигани  могат да бъдат идеални за приготвяне на яйца и палачинки, но те не са подходящи за сосове и киселинни храни. Стоманените тигани, от друга страна, биха били добър вариант, ако често ви се налага да готвите доматени или други сосове.

Ако водите по-здравословен начин на живот, тогава е по-добре да се спрете на тиган с незалепващо покритие, като тефлонов или керамичен тиган. В тях лесно може да приготвяте храната си с малко мазнина.

Другото нещо, за което да помислите когато избирате тиган, е колко пари сте готови да отделите за такава покупка. Имайте предвид, че тиганите от по-висок клас може да са по-скъпи, но също така могат да издържат по-дълго и да осигурят по-добри резултати при готвене.

Google+ Comments

Back To Top