маслена боя лилава
Новинки

Можем ли да се научим сами да рисуваме с маслени бои?

Маслените бои са били използвани още по време на Ренесанса. Макар старата школа да ги свързва с живопис и реализъм, това не означава, че маслените бои не могат да се използват за съвременно изкуство или че художниците трябва да се страхуват да работят с тях. За да сме най-точни, маслените бои с всичките си разновидности са едни от най-популярните бои. Специалистите в художествени материали и маслени бои MaestroPan твърдят, че причината за популярността им се крие в богатата им цветова гама и гъвкавата употреба. Всеки художник, който иска да постигне дълбочина в своето произведение трябва да знае как да ги използва. Възможно ли е обаче, това умение да бъде придобито без чужда помощ? Най-краткият отговор е „Да“, но трябва да се обърни внимание предварително на някои особености. Нека да видим кои са те. 

Как да рисувате с маслена боя?

Маслените бои са направени от минерални и органични пигменти и съхливи  растителни  масла, обикновено ленено масло. Съхненето им отнема повече време от повечето други бои и изискват специално внимание при използването и почистването им. Ето петте стъпки, които трябва да следвате, когато започнете да рисувате с маслени бои.

Стъпка 1: Осигурете си материали

За да започнете да рисувате с маслени бои, ще ви трябват следните консумативи:

  • Четки за рисуване, изработени от свински косми (за предпочитане) или синтетични влакна,
  • Маслени бои,
  • Платно или друга предварително грундирана повърхност за рисуване,
  • Разредител (за предпочитане без мирис) – работен ферниз медиум, уайт спирт-обезмирисен, терпентиново масло  или ленено масло за разреждане,
  • Палитра, върху която да смесвате маслените бои, като например парче дебел картон или пък палитра за смесване,
  • Хартиени кърпи или стари парцали,
  • Статив.

Когато започвате да рисувате с маслени бои, започнете само с няколко основни цвята. Това ще ви позволи да експериментирате повече със смесването на цветовете, което ще ви даде добро усещане за качествата на маслените бои. Започнете с основните цветове плюс бяло и черно и добавете други, след като усвоите основите на маслената живопис. Стартовите комплекти осигуряват добра гама за начинаещи художници с маслени бои.

рисунка с маслена боя

Повечето качествени четки за рисуване са подходящи за рисуване с маслени бои. Както при боите, можете да получите стартов комплект или да изберете отделни четки. Съберете комбинация от кръгли, плоски и ветрилообразни форми в различни размери. Добра идея е да започнете с по-малка колекция и след това да я разширите, след като имате възможност да експериментирате.

Най-добрата повърхност за рисуване с маслени бои е опънато и ръчно грундирано ленено платно на дървена подрамка.

Каквато и повърхност  обаче да изберете, ще трябва да я подготвите с гесо.

Стъпка 2: Създайте безопасно работно пространство

Някои хора са с впечатлението, че не можете да рисувате с маслени бои у дома. Това не е вярно, но трябва да внимавате. Самите маслени бои могат да имат силна миризма, а разтворителите, необходими за разреждане на боята са токсични. Намерете място на открито или в стая с много вентилация. Използването на латексови или нитрилни ръкавици също е препоръчително при работа с бои, тъй като някои съдържат опасни химикали, които могат да се абсорбират през кожата.

Стъпка 3: Грундирайте платното

Когато се учите как да рисувате с маслени бои върху платно, има важна стъпка, която не бива да пропускате. Маслената боя е гъста и маслата ще проникнат в платното, ако първо не нанесете гесо-универсален грунд  или класически грунд. Това не само засяга външния вид на завършеното ви произведение, но може също да доведе до влошаване на качеството на платното с течение на времето. Гесото помага на боята да остане на повърхността и да не попие в основата.

Някои платна и дъски са предварително грундирани с гесо, но ако не са, ще трябва вие да го направите сами. Гесото е смес от пълнители и пигмент и се предлага в разновидности на акрил или туткалено лепило от заешка кожа. Отнема около час, за да изсъхне и обикновено се нуждаете от два слоя.

Стъпка 4: Очертайте контура на вашата картина

След като подготвите платното си, вие сте готови да започнете процеса на рисуване с маслени бои. Обичайно е художниците, които използват маслени бои, да започнат с покриване на платното с тънък слой от цвета, който ще бъде основата на картината. След това те грубо скицират доминиращите форми, линии и фокусни точки върху платното с молив или лек слой черна боя.

С това сте готови да смесите някои цветове. Приложете принципите на смесване на цветовете към маслените бои, както бихте направили към други видове пигменти. Можете да разредите боята си, за да придадете различен ефект, като добавите разредители, фернизи или ленено масло.

Стъпка 5: Работа с боя

След като подготвите платното, ще трябва да натрупате боя и цвят. Една от основите на рисуването с маслени бои е да се следва правилото „мазно над постно“. Това предотвратява напукването на маслената боя, след като изсъхне (за да изсъхне завинаги). Колкото по-мазна е боята, толкова по-дълго ще съхне. Така че винаги първо трябва да нанесете по-слаба боя под по-мазните слоеве, за да предотвратите напукване. Колко време отнема на маслената боя да изсъхне? Това зависи от това колко е дебел слоя, пигментите вложени в боята, които съхнат с различна скорост, температурата, влажността на въздуха и светлината. Възможно е да отнеме три месеца или повече, до пълното изсъхване.

Google+ Comments

Back To Top