Новинки

Добро планиране – чисти сметки

След дълги години живот на квартира, най-после решихме да си купим собствено жилище. Решението, разбира се, идва в момент, когато човек се чувства достатъчно финансово стабилен, за да може да си позволи да изплаща вноските по кредита си. Да вярно е, че наемите вече са на такава сума, че е почти равнозначно дали ще отделяш пари за него или за вноската по ипотеката, но първоначалният преход е малко по-осезаем. И тъй като жилището, което харесахме, глътна почти всичките ни спестявания за капарирането му, а нямахме възможност дълго време да си позволим и да плащаме едновременно наем и ипотека, се принудихме да изтеглим и потребителски кредит, с който да направим първите ремонтни работи по жилището. Нанесохме се в апартамента и малко по малко започнахме да доизкусуряваме нещата, за да създадем мечтания дом. Да, но парите си вървяха и в един момент, съвсем без да се усетим, стана така, че забавихме вноската по потребителския кредит. Не след дълго ни потърсиха от колекторска агенция ЕОС Матрикс, които отговаряха за събирането на нашето просрочено задължение.

Това е един много стресов момент за всеки човек, на когото му предстоят повече от 20 години в изплащане на жилище. Ако още първите месеци не съумееш да си подредиш средствата, така че да не забавяш задълженията си към кредиторите, със сигурност се появяват мисли в главата ти за това дали въобще ще можеш да се справиш да живееш по този начин.

В конкретния случай ме потърсиха по телефона, а служителката на ЕОС Матрикс ме попита каква е причината за забавянето на плащането. Честно да си призная – не знаех каква е. Покрай всички ангажименти с ремонта на апартамента, покрай покупката на материали, консумативи и стремежа ни възможно най-скоро да се нанесем да живеем в него, не се усетихме как парите излетяха, а една важна сметка е останала неплатена.

Колкото и несериозно да звучеше това, решихме, че е най-добре да бъдем максимално откровени със служителката на ЕОС Матрикс. Честно да си призная, очаквах отчасти грубо отношение и някакъв ултиматум, а в същото време получих разбиращо отношение и съвети.

Да, правилно прочетохте. След като изслуша нескопосаното ми оправдание за това какво е довело до неплащането на задължението ми, тя ми предложи варианти, по които мога да планирам и разпределям по-правилно личните си финанси, за да мога да покрия забавянето и да не допусна това да се случи повторно.

Изключително полезна информация, която ни помогна да планираме бюджета си и да не позволяваме да излизаме „на червено“. Вече от месеци използваме този метод на планиране, който ни позволява да се чувстваме спокойни и да разполагаме със средствата си по възможно най-добрия начин.

Google+ Comments

Back To Top