Uncategorized

Поддържане на сребърни бижута

Качествените сребърни бижута са неизменна част от външния вид на поддържащите се жени. Различните колиета, верижки, гривни, пръстени и обеци не само красят дамите, но и им носят настроение и високо самочувствие.сребърно колие

За да се запазят бижутата за по-дълго време в най-добрия си вид, те трябва да бъдат третирани правилно. Факт е, че качествените накити могат да ви радват цял живот и да се превърнат в прекрасен сантиментален подарък след време, тъй като с течение на годините, те стават все по-ценни и все по-интересни.

Какво да правим, за да запазим  бижутата от сребро в добър вид?

Среброто е мек метал, който се деформира лесно, може да се надраска или да се получат вдлъбнатини по него. Това се забелязва при пръстени от сребро,  ако не сте били внимателни при носенето им. За да запазите всяко бижу здраво и без драскотини, е добре да го съхранявате в отделна торбичка или на специално място в кутийката за бижута.

Не е желателно да натрупвате много обици, колиета и пръстени в малка кутийка, защото те се оплитат едно в друго и така лесно могат да се повредят.

Вещества като амоняк, хлор и други химикали могат да повредят вашите сребърни бижута.

Бижутата от сребро, както и всеки друг вид бижута, се нуждаят от редовно почистване.

Сярата и сероводорода предизвикват потъмняване на сребърните бижута. За да отстраните неприятното потъмняване, използвайте полиращи пасти, които можете да купите от магазините за сребро или онлайн платформи като Сомаха, предлагащи сребърна бижутерия.паста за почистване на сребро

Добре е да не чакате бижутата да потъмнеят

Най-добре е да реагирате навреме още при първите признаци на промяна на цвета без да чакате те да потъмняват много.

Наслоените и прекалено тъмни пръстени и обици се почистват доста по-трудно, дори и ако използвате пасти за тази цел.

Бижутата от сребро потъмняват най-бързо, когато не се носят, а само се съхраняват. Тези бижута, които носите, остават значително по-лъскави и запазват цвета си.

Един доста ефективен метод за почистване на сребърни накити е чрез ултразвук.

За целта се продават ултразвукови ванички, в които се поставят бижутата. Този метод не е подходящ за бижута с камъни, тъй като може да ги повреди.

По-обикновените модели бижута могат просто да бъдат добре забърсвани с кърпа за почистване на сребро, както след всяко носене, така и винаги, когато решите да почистите бижутата си. За разлика от тях обаче, моделите със сложна орнаментация, патинирани или оксидирани елементи, трябва да бъдат почиствани изключително внимателно и след като се консултирате със специалисти, тъй като използването на пасти при тях, може да развали тяхната красота и търсения ефект.

Препоръчително е да почиствате сребърните си пръстени всеки път, след като ги свалите, особено ако работите с ръцете си и непрекъснато излагате пръстените си на вода, препарати и др.

Може би сте забелязали, че в случаи, когато сте се изпотили или сте били подложени на стрес, бижутата ви потъмняват по-бързо. Това вероятно се дължи на промененото РН на кожата ви, което от своя страна оказва влияние на среброто и го зацапва по-бързо.

Херметически затворените пликчета за бижута могат да ги съхранят изключително добре, тъй като до тях не достига въздух.

Бижутата с перли обаче не бива да бъдат опаковани така, тъй като за да се съхраняват в добър вид, перлите  трябва да „дишат”.

Има доста евтини методи за почистване на бижута, но ако те не ви удовлетворяват, можете да се доверите на специалисти, които знаят как да почистят и полират вашите сребърни бижута. Така те не само ще бъдат отново като нови, но и ще останат задълго в наистина отличен вид.

В домашни условия можете да използвате паста за зъби, за да избелите бижутата си, но бъдете внимателни и не прилагайте този метод при бижута с камъни.

Содата също помага за изчистването на сребърни обеци, пръстени и колиета, но отново с уговорката да не търкате прекалено агресивно, тъй като може да надраскате сребърната повърхност.

При бижута със синтетични или естествени камъни обаче не бива да се прилага сода за почистването им.

сребърна брожка

Пръстените и гривните с орнаменти и по-сложен дизайн събират повече замърсявания и се нуждаят от прецизно почистване. Необходимо е да се консултирате със специалисти по отношение на това как да поддържате този вид бижута, особено ако те са с камъни и са оксидирани например. За да не нарушите първоначалния ефект на бижуто, не бива да започвате почистване на своя глава, а винаги след консултация и указания от бижутер или търговец.

Някои от моделите са с по-сложни подвижни  елементи, така че трябва да се внимава те да не бъдат прекъснати или деформирани, по време на почистването им.

Ако следвате насоките на хората с опит в поддържането на сребърни бижута, вашите накити ще се запазят като нови задълго.

Google+ Comments

Back To Top