Новинки

Който учи, ще сполучи

Да ми напише коментар всеки родител, който не е казвал на детето си тази мъдра мисъл поне веднъж. Има ли такива? Да знаете, че ще ги очаквам 😉

Нека обаче кажа няколко неща по темата за ученето и успеха. Да, подходящото образование помага. Да, то е важно. Да, всеки работодател предпочита висшист пред кандидат с диплома само за основно образование. Важният въпрос обаче е каква да бъде дипломата и какво да пише на нея?

jobs_960x540Какво искам да кажа ли? Това, че е важно не родителите, а детето да прецени с какво иска да се занимава. На вас като родител може мечтата ви да е била да станете адвокат, но дъщеря ви може да не иска. Вероятно смятате, че лекарската професия ще е подходяща за сина ви, но дали той не предпочита работа в редовно време вместо на смени.

Никой не ви спира да изказвате мнението си, даже е желателно да го правите. Не бива обаче да го натрапвате и да задължавате. Дайте съвет и насока за хубава гимназия. Съберете информация от близки и познати и я предайте на детето си. Проучете този и онзи университет, но запомнете, че не вие ще учите там и не Вашето име ще пише на дипломата.

Ако накарате детето си да изучава нещо, което ни иска, и го прави по ваша подбуда, то бъдете сигурни, че рано или късно той или тя ще се пренасочи професионално в друга насока. И тогава, за да сполучи, ще трябва да започне да учи от начало.

Google+ Comments

Back To Top