Новинки

По-малките деца се приспособяват по-бързо

Happy-little-kidsИстина е – по-малките деца се приспособяват значително по-лесно и по-бързо при промени в живота им. Дали по стечение на обстоятелствата ще им се наложи да сменят училището си, класа си, града, в който живеят, квартала или по друг начин ще попаднат в друга обстановка, правилото си важи – по-малките деца се приспособяват по-бързо. По същата логика по-малките деца и учат по-бързо, защото образно казано са като попивателни гъби, които абсорбират всичко около себе си.

Защо обаче малките деца се приспособяват по-бързо? Може би защото са достатъчно малки, за да не се привързват достатъчно и така по-лесно свикват с промените. Не подценявайте обаче малчуганите. За едно дете на 10 години преместване в друг град може да окаже решаващо влияние върху оформянето на характера му. Не че няма да свикне, просто ще му е много по-трудно да го направи, отколкото ще е за едно дете на 7 години. За нас, възрастните три години може и да не са много, но в очите на децата тази разлика е драстична. Нека не забравяме, че те сравняват своята възраст с тази на приятелите си с точност до половин годинки и дори месеци.

Децата може и да свикват по-лесно и по-бързо от възрастните при смяна на обстановката, но не забравяйте, че на тях подобна смяна може да окаже много по-голямо влияние и да им се отрази в по-дългосрочен план. Когато предприемате такава важна стъпка, не забравяйте, че има поне още две очи, през които да наблюдавате ситуацията и нейните странични ефекти.

Google+ Comments

Back To Top