Новинки

Светослав Кантарджиев се изказа за промените в НК, но какво се случи след това?

art-family-talking-round-table-0e73a83c1c9eccc310c9ca9608a21993Може би сте забелязали, че в нашето семейство сме склонни да пишем от време на време за публични личност. Какво да се прави? Във всяка къща се гледа телевизия, а при нас следим не само новините, но и различни публицистични предавания, новинарски сайтове, блогове и дори вестници (макар според повечето ни познати те да са демоде).

Затова й обществените новини са честа тема за обсъждане в семейния ни кръг. Покрай политиците, партиите, сметките, наводненията и всички други актуални новини от медийния свят понякога забравяме какво се случва с по-отминалите. Имате ли представа например какво стана със студентите от Софийски университет, след като приключиха стачките и падна окупацията на Ректората? А какво се случи с Варна след наводненията през лятото? Това са все важни новини, които получават широк медиен отзвук, но за които сякаш изведнъж спира да се говори каквото и да е.

Спомням си например, че преди време се беше вдигнала шумотевица покрай едни планувани промени в Наказателния кодекс във връзка с културните ценности. Следяхме ли следяхме темата отблизо, за да разберем, ще се налага ли да регистрираме дървената печка за готвене на село. Защо ли? Защото именно такива промени се обсъждаха. Залегналата идея в проектозакона гласеше, че всеки предмет на възраст над 50 години ще е задължително да се регистрира, а в противен случай ще се налагат глоби и санкции. Мнозинството от населението се възпротиви включително творци и хора на изкуството. Да не споменавам, че повечето хора щяха да се превърнат във своеволни престъпници само защото не са декларирали, че притежават онова старо и ръждясало джезве в мазето. Спомням си, че тогава търсех професионално мнение по темата и впечатление ми направи изказване на Светослав Кантарджиев, за когото разбрах, че е член на Съюза на колекционерите и учредител на Фондация за опазване на културните ценности „Мизия”. Според него подобни промени били неадекватни и имали нужда от задължителни подобрения. Съгласен съм. И очевидно не съм бил само аз, защото горе-долу след неговото изказване не излезе никаква информация по темата дали плануваните промени са приети или не. Тълкувам мълчанието като опит на предложилите законопроекта да прикрият грешката си.

Google+ Comments

Back To Top