Новинки

Съвременните писма до Дядо Коледа

Вие пишете ли писма до Дядо Коледа? Като малка аз го правех всяка година. На ръка изписвах страница или две с обяснения каква е била изминалата година, защо съм била послушна и какво желая в замяна. Беше голяма емоция. Окачах писмото си на видимо място около елхата, за да може Дядо Коледа лесно да го намери и да го прочета.

christmas-letter-topКогато пораснах и детската ми лековерност отстъпи място на по-зрялото ми АЗ, спрях да пиша писма. Тогава с близките ми просто започнахме да си разменяме подаръци и да се питаме кой какво иска да получи като подарък. Празничната тръпката постепенно избледня, но всяка година децата, племенниците ми и други малчугани я разгарят на ново със своята вяра в добрия старец. С наближаването на тазгодишната Коледа се замислих дали днешните дечурлига у нас и по света все още пишат писма до Дядо Коледа по познатия ни начин или са открили нови способи за тази цел.

Може би някои от децата, да. Вероятно все още се намират родители традиционалисти, които приканват своите малчугани да изписват желанията си на ръка, да изрисуват писмото си и да го украсят по свой вкус. Сигурна съм обаче, че вече се продават тук-там шаблони на писма до Дядо Коледа, в които проста да попълниш отбелязаните празни места или да изпишеш 5-6 реда, но без да влагаш никакво лично творчество. Това е доста по-лесно, но и същевременно тъжно.

Мога да си представя и как някои деца са седнали на компютър и набират в word своя текст, адресиран до Дядо Коледа. Преди няколко дни гледах и филма „Коледата на Денис белята“, в който малкия Денис изпрати е-мейл на Дядо Коледа… който вероятно го получиха родителите му.

Започвам да си мисля, че в скоро време децата ще започнат да си пишат във фейсбук коледните желания, като тагват в поста майка си и баща си. Може и в туитър да споделят какво биха поискали. А най-лесно ще е просто да си качат снимка на въпросното желание с текст „Това искам да намеря под елхата“.

Знам, че подобен сюжет рано или късно ще се случи, но се надявам все пак да не е твърде рано. Харесва ми романтичната нотка в това малчуганите да изпращат ръчно изписани писма и запечатани в плик на адреса на добрия старец в Лапландия. Някак си по-празнично е и носи коледен дух. Ако вие имате желание да поддържате тази традиция жива, можете да адресирате своето писмо или това на детето си до:

Santa Claus, Main Post Office
Santa’s workshop village
Tahtikuja 1, Rovaniemi
96930 Arctic Circle, Finland

Google+ Comments

Back To Top