Новинки

Да глезим ли децата си?

Здравейте, приятели! Днес съм решила да поумуваме заедно над въпроса, който тревожи почти всички родители, но в най-голяма степен новобранците: трябва ли да глезим децата си, да задоволяваме всяка тяхна прищявка, или напротив, трябва да ги възпитаваме в пълна строгост.

glezНе е тайна, че всеки родител иска за детето си възможно най-хубавото и с възпитанието, което му дава, да го подготви за живота така, че той да се стече по възможно най-лекия начин. За съжаление, това се получава далеч не при всички. Много млади хора, които съвсем до неотдавна също са били деца, не винаги знаят кой точно е правилният подход във възпитанието и как да положат здрави основи на живота на своите наследници.

Прекалената опека и често неправилните възгледи за възпитанието водят до неприятни последствия в бъдещето, когато децата пораснат и се окажат съвсем неподготвени и непригодни за съвременните реалности и предизвикателства, или обратното – излишната самоувереност и самодоволство може да ги доведе до пълен разрив и неразбиране с околните.

Естествено първият повод, по който родителите се замислят над тия въпроси, са първите претенции на децата им. Малкият човек, който още не е наясно с устройството на света и въпросите, свързани с парите, се ръководи само от своите инстинкти. И ако вие решите, че най-правилното е безпрекословно да следвате порива на душата му, много вероятно е да му създадете трайно усещане, че всичко в живота се случва леко и не изисква да се полагат каквито и да е усилия. Няма да почувстват, че в този свят нищо не идва и не се предоставя просто ей така, а необходимо всеки човек да полага определен труд и усилия, за да го получи.

В същото време обаче е изключително важно да не го лишавате без мяра от детските радости и глезотии, защото това пък води до усещането за недостатъчност спрямо другите деца, а оттам и до понижено самочувствие.

С две думи, трябва да се намери златната среда – да покажете на малчугана стойността на парите, но не самоцелно, а за да поощрите желанието му да се труди и да развива естествените си таланти и дадености.

 

Google+ Comments

Back To Top