За това да си родител

Избираме ли как да се появи новият живот?

Заради наближаването на пролетта и разцъфването на всичко ли, или поради някаква друга причина, темата за даването на нов живот ми е много на сърце. Както е едно от най-естествените и красиви, магични, чудеса в живота, така и днес сме го приели като рутина. Защо го казвам?

На последната статистика, която попаднах за 2022 г., броят на секцио ражданията в България е над 50%. Мисля, че точно беше 58%. Това означава, че останалата част от жените избират да родят естествено или нормално. Цифрата ме шокира, защото само до 30% от цезаровото сечение е по медицински причини, което ще рече, че около 30% сами избират операцията.

Аз уважавам мнението и решението на всяка жена да даде нов живот по начина, по който се чувства най-добре и комфортно. Но не разбирам дамите, които казват, че ги е страх и искат просто да заспят и да се събудят с бебе. Всъщност и тази опция не е толкова безобидна, защото не искам да ви плаша, но има два случая.

При частичната анестезия се обездвижва зоната от кръста надолу. Вие пак усещате допир, но не и болка. След това имате и поне 4 часа обездвижване, с което се справяте с помощта на акушерите, които ви изправят на крака. При пълна анестезия пък има катетър и още куп други особености. А и в двата случая може да прегърнете бебето си чак на другия ден.

И нормалното раждане крие своите рискове и болки, които са познати на жените на векове насам. Но според мен процесът на възстановяване е по-бърз. Това е моето мнение и не искам да се чувствате обвинявани или съдени за избора си. Щом лекарите предлагат възможности, значи всички те са добре за майката и бебето. Просто слушайте себе си и оставете на бебчо да реши кога да се появи, за да осмисли живота ви!

Google+ Comments

Back To Top