Новинки

Как да се погрижим за семейството след калоричните празници

За никого не е тайна, че по време на празници традицията (и то не само в България) е да се посрещнат с обилни трапези и да се прекарват на маса. И обикновено резултатите след това се отразяват на показателите на кантара (в най-добрия случай). Често се чувстваме тежки, подути и задръстени с количества храна, които не знаем как дори сме успели да погълнем.

Ето и няколко начина, с които да се погрижите за семейството си след унищожителните калорични празници:

  1. Възпитайте ги да не преяждат. Това е първото и най-важно нещо, което трябва да научите вашите деца, а защо не и всички останали членове на семейството. Личният пример е частично ефикасен, но по-работещо би било ако сервирате умерени порции, които да са достатъчно питателни, за да не изискват допълнително хранене.
  2. Научете се да се наслаждавате на храната. Храната трябва да доставя удоволствие. Тя не е просто физиологична нужда за правилното протичане на функциите на вашия организъм. Ако беше така, нямаше да усещаме вкусовите ? качества. Ето защо удоволствието от храненето трябва да е водещо, пред задоволяването на глада.
  3. Комбинирайте храни, които не си пречат. Разделното хранене може да ви се струва глупост… и може би сте напълно прави, но едно нещо е от изключителна важност – трябва да знаете кои храни с кои си подхождат и обратното. Защото ще много тежко да хапвате ориз с картофи, нали?
  4. Ако все пак сте прекалили с похапването не е нужно моментално да започвате диета и гладувате, за да редуцирате натрупаните килограми. Това най-много да „капсулира“ натрупаните килца и да не можете да се отървете много дълго време от тях. Защото рязкото прекъсване на притока на хранителни вещества се възприема като екстремна ситуация и той превключва на „съхранителен“ режим, в който запазва натрупаните мазнини с цел да ги използва след време пак. Същото се случва и след като започнем да се храним отново нормално след период на гладуване. Тогава организмът ни запазва и натрупва приетите вещества, защото очаква нов стресов период и иска да бъде подготвен за него.
  5. Започнете да се движите повече. Зимно време особено вариантите за спорт са драстично ограничени, особено за привържениците на природата и тичането на свобода в някой парк, карането на колело или рорели и всякакъв вид активност, която не изисква затварянето в помещение. В същото време съвсем спокойно можете да се насладите на любимите си занимания като намерите място с подходяща писта (колодрум) където да ги извършвате на закрито. Ако пък не намирате такова място винаги можете да отидете да карате ски или да замените карането на ролери с кънки на лед.
  6. Усмихвайте се повече. Усмивката е универсално средство за разкрасяване и ако си слагате от нея по-често, няколкото кила вповече няма да попречат на идеалния ви външен вид.

Google+ Comments

Back To Top