Новинки

За какво още помага логопедът

Ако детето ви има проблеми с четенето и правописа, логопедията може да не изглежда като очевидния вариант за справяне със ситуацията. Много хора смятат, че логопедите работят само с хора, които имат проблеми с издаването на определени звуци (артикулация), заекват или имат други говорни проблеми. Това, разбира се, е така, но има и други случай, в които намесата на подобен специалист е полезна.

Логопедите, които са специализирали и в педагогическа направление, могат да окажат съдействие и при проблеми с говоримия и писмения език. Тяхната работа се състои в това да открият откъде идва затруднението и какво точно представлява. След това взимат и адекватно решение за лечението. Така те могат да помогнат на децата да развият своите умения, като работят с тях индивидуално, в малки групи или в класната стая.

Ако се чудите дали трябва да посетите логопед, ви споделям и случаите, в които могат да решат проблема. Специалистите помагат ако детето не говори ясно и не допуска грешки със звуци. Полезни са и при проблеми с плавността на речта, като заекване. Оказват съдействие и при подобрение на резонансни или гласови проблеми. Някои от експертите оказват добро съдействие при коригиране на трудности при хранене, преглъщане и лигавене. Логопедите се използват и при трудности с разбирането и говоренето на езика.

Логопедичната терапия може да помогне на децата да говорят по-ясно и по този начин да се чувстват по-уверени при комуникация с други хора. Тя може да бъде от полза за деца, които имат социални, емоционални и академични езикови проблеми. Може да помогне и при дислексия, тъй като логопедията може да им разкрие да чуят и различат специфични звуци в думите. Тя е полезна, особено когато децата я започнат в ранна възраст.

Google+ Comments

Back To Top