Новинки

Децата и лятната ваканция

decaСигурна съм, че повечето родители по това време на годината се замислят над това, как да осигурят на наследниците си едни пълноценни ваканционни дни и да ги отлепят от монитора на компютъра. Признавам от собствен опит, в повечето случаи това е изключително трудна и почти невъзможна мисия, но пък си струва да опитаме, нали. Затова ще си позволя да ви дам няколко съвета за това, как можете да заинтригувате през ваканционните дни децата си с нещо различно от виртуалните изживявания.

За да ангажирате малчуганите с полезно и интересно занимание, опитайте се да намерите заедно нещо, което им е по душа. Например, ако синът ви обича с часове да участва във виртуални рали шампионати и постоянно преследва автомобилни приключения в интернет, опитайте се да намерите някакво лятно училище или школа, която тематично, а и практически е ориентирана към тези му интереси – сигурна съм, че има такива, просто трябва да се потърси. Някои пък обожават военни игри, логически занимания – в този случай много по-смислено и полезно е да го запишете в някой клуб по спортна стрелба или пък да кажем, шахмат.

Ако детето ви е във възраст, подходяща за това, и искате да го научите на практичност, на това, да цени нещата, които до този момент е получавало наготово, стимулирайте го да си намери някаква почасова работа – лятото наистина предлага безкрайни възможности за това, – със спечелените пари от която да си позволи екскурзия или вещ, която много иска, но вие смятате за лукс, който или не можете, или не искате, понеже смятате, че не е възпитателно, да му осигурите наготово. Е, разбира се, за да го мотивирате допълнително, подскажете му, че ако все пак в края на трудовата му ваканционна кариера спечелените пари не стигат за мечтаната придобивка, вие ще допълните необходимото.

Някои от тези съвети съм пробвала лично – едни дадоха резултат, други – не съвсем. Важното е да продължаваме да пробваме – в крайна сметка универсални формули, особено при възпитанието на децата, няма. Всичко е въпрос на индивидуален подход – и няма кой по-добре от нас да стигне до най-подходящия.

 

Google+ Comments

Back To Top