За това да си родител

Имената на децата

Изборът на име на току-що роденото дете е една от първите и най-отговорни задачи на родителите. Чрез него детето ще бъде представено пред света и винаги ще бъде асоциирано именно с това название. В стремежа си подбраното име да бъде едновременно космополитно, интересно и запомнящо се, много от родителите избират нетрадиционни и понякога смешни наименования. Един провокативен пример от последните дни е случаят с Илън Мъск, Граймс и новороденото им бебе.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обяви в Twitter появата на детето си, чието любопитно име е X Æ A-12 Musk. Въпреки че двойката от Мъск и Граймс е известна със своите ексцентрични схващания за живото, които се препокриват с научната фантастика от филмите, изборът им на име за бебето предизвика истински фурор в социалните мрежи и то в световен мащаб.

Всички потребители се питаха дали наистина родители имат право да кръщават така детето си, ще им разрешат ли властите, как се произнася името и защото изобщо са избрали нещо подобно? Оказа се обаче, че законите на щата Калифорния, където живеят двамата ексцентрични родители, позволява използването на само 26-те букви от латинската азбука да бъдат включени в едно име. Така се наложи Граймс и Мъск да променят 12 на римски цифри и официалното име на бебето е регистрирано като X Æ A-XII.

Ако все пак се чудите какво означава и как се чете името, ето и обяснение от самата майка, публикувано в соациалните мрежи. „X“ означава неизвестна променлива. „Æ“ е изписването на елфите на AI – английското съкращение за изкуствен интелект и думата „любов“ на няколко езика, включително и японски. „A-12“ е предшественик на SR-17 любимия самолет на двойката. „А“ е съкращение от „Архангел“ – любимата песен на Граймс.

Google+ Comments

Back To Top