За това да си родител

Не оставяй спомените да си отиват

Хората често говорят за това колко бързо растат децата и как трябва да ценим всеки миг с тях, докато са малки. Но колкото и да ценим ранните години на децата си, колкото и да се стараем да прекарваме времето си пълноценно, сплотено и с любов, времето продължава неумолимо да изтича. За всички родители настъпва момент, в който тези прекрасни дни са зад гърба им. Да висиш отрочетата си пораснали, оформени като личности, самостоятелни, със собствени стремежи и собствено семейство е безценно… не може малко да не ни стане тъжно за децата, които са били.

Днес ще дам няколко предложения за запазване на тези скъпи спомени, за да може да им се наслаждавате още дълги години.

Пазете подбрани рисунки в папка

От момента, в който децата ни могат да хванат молив или пастел в ръка, те започват да рисуват. Този порив към изкуството не се запазва у всеки в по-късни години, но детството е време за цветове и причудливи идеи, запазени завинаги върху лист хартия.

Макар и да е невъзможно – и крайно непрактично – да се пазят лавините от рисунки, които децата ви бълват от ден на ден, смятам, няма нищо лошо да се запазят някои подбрани творби за спомен от тези скъпи години. Бихте могли веднъж в годината, като част от пролетното почистване, да сортирате рисунките, които сте запазили, и да подбирате по 2-3 от тях, които да запазите в папка. Вие сами избирате по какъв критерий да ги запазите – може да отделите тези, които са най-сполучливи, или тези, които са свързани с положителни емоции и красиви мигове.

Докато детето ви достигне възраст, в която само да реши дали да развива художествения си талант и да запазва рисунките, които го интересуват, вие ще сте натрупали малък, но безценен, архив от невинните му детски творения.

Запечатайте важните моменти в албум за снимки

В днешната дигитална ера все по-рядко проявяваме снимки – защо да го правим, като имаме стотици хиляди запазени на всевъзможни устройства? Но как може това да се сравни с магията да държиш истински албум със снимки в ръка – книга, която разказва и илюстрира историята на живота ти? Не отнемайте това удоволствие на децата си.

Можете да създадете албум със снимки, които отбелязват само най-важните събития в живота на детето ви. Колко албума и на каква тематика зависи от това какво искате да възпоменете. Така някой ден детето ви, когато порасне, ще има своя книга, която да разказва историята на ранните му години.

Помнете, че детството на всички ваши деца е еднакво важно

Да отглеждаш първото си дете е несравнимо вълнение – всичко е ново, неочаквано и, честно казано, неописуемо трудно. Всяка новост в живота му – първите стъпки, първите думи, първите поникнали (и след това, опадали) зъбки – всичко е страхотно събитие, което трябва да бъде отпразнувано.

При следващото сме по-малко склонни да правим от мухата слон. Естествено, продължаваме да се изпитваме безкрайна радост при всяко постижение на по-малката ни рожба, но може би е малко по-трудно да възприемаме тези постижения като нещо уникално; все пак вече сме го преживели.

Важно е да не забравяме да отдаваме същото значение на тези първи моменти в живота и на по-малките ни деца – да пазим и техните рисунки, да правим архив и на нещата, които някой ден ще се превърнат в техни скъпи спомени. Вие вече сте преживели такива моменти, но на тях им е за първи път.

Изградете силна и позитивна връзка

Най-важното и най-трудното, което можете да направите, за да запазите жив спомена за миналото, е да използвате тези ранни години в живота на децата си, за да изградите трайна връзка, базирана на обич и доверие. Възпитанието ще им помогне да се изградят като личности, сигурността ще им позволи да разгърнат потенциала си, но връзката им с вас ще оформи начина, по който ще общуват с близките си в бъдеще – и ще е едно от най-ценните неща, които ще запазят в себе си през целия си живот.

Google+ Comments

Back To Top