Uncategorized

Развитието на детето, част 3

Ако обаче у дома децата имат достъп до необходимото оборудване, удобства и среда, които да задоволяват психическия им апетит, какво се случва тогава?
След като не е възпрепятствана естествената чувствителност на детето, то попива писмения език по същия начин, по който преди това е абсорбирало говоримия език – спонтанно и с лекота, без умора и съзнателни усилия. То се забавлява от действията си. Неговият ентусиазъм прозира в усилията, които влага, за да постигне целите си.
В ранния му период на развитие, както вече споменахме, у детето по естествен начин настъпва експлозия от думи. След това следва експлозия от изречения. Защо тогава не може да има и още експлозии? Вероятно през втория период би могло да има експлозия на писане и на четене.
Какво би могло да попречи на появата на такива явления в спонтанната дейност на детето, ако са налице подходящи условия? Открихме, че през ранния период от развитието на детето, то изпитва глад за думи , с които да назовава всякакви предмети. Представете си, че този глад се е увеличил в течение на сензитивния период на развитие и не е изчезнал с него . Единственото, което трябва да направите , е да го задоволите. Човешкият ум в основата си е математически и колкото повече задачи му поставяте – толкова по-правилно развитие ще има.
Изглежда лесно, но на практика е доста трудно занимание.

Google+ Comments

Back To Top