Семейно

Кога детето наистина го боли

Често в игрите си, невнимание или в приливите си на буйна енергия, децата падат и се нараняват. Понякога плачат в яда си, друг път – защото им се карат, а трети – защото наистина ги боли. Как обаче може да се познае кой от трите варианта е?

Повечето родители познават децата си и само с поглед знаят какво се случва. Но има ситуации, които предизвикват колебание, дори и у тях. Подобни кризи са трудни и за хора, които трябва да ги гледат за определен период от време. Затова този материал в блога обхваща как най-лесно да се разбере дали малчуганът го боли, или не.

Дори и най-лекото падане понякога може да предизвика сериозни наранявания. Затова възрастните трябва да следят състоянието на детето. Важно е да знае какъв е прагът на болка и ако той е много нисък, да не се прибързва с предприемането на сериозни действия. В този случай е добре да се успокои детето и да се провери дали всичко е наред.

Но ако по принцип мъникът не се разстройва при подобни дребни охлузвания или наранявания, а започне да плаче, то значи наистина нещо неприятно се е случило. Подобен момент изисква бързо реагиране, за да се провери дали няма счупвания или изкълвания. Най-лесният начин за ръчичките е като се опита да докосне носа си. Ако не може или ръката трепери – то веднага потърсете лекар. При крчетата – ако има мигновено подуване и не дава да се докосне мястото или да се свали чорапчето.

На пръв поглед тези съвети могат да ви изглеждат много елементарни, но в моменти на паника точно такава информация изплува в съзнанието. Споделям ви го от опит, тъй като преди седмица същото се случи и с моето дете. Уж нормално бадане от дивана доведе до гипс на лявата ръка.

Google+ Comments

Back To Top