Новинки

Наследява ли се семейната библиотека?

L1003743Импулсивно ще отговорите с ДА, нали? Но нека се замислим на едно по-дълбоко равнище. Съвсем нормално е във всеки един дом да се отдели кът за домашна библиотека. Нареждаме любимите си, новите и книги, които някога някой ни е подарил. През годините ги трупаме, трупаме и те заемат не малко физическо пространство в къщата ни. Така е в собствения ни дом, в този на родителите ни, на бабите и дядовците ни. Така ще бъде един ден и в този на децата ни.

Ето ви случка от реалния живот обаче. Имам една колежка (тя е по-възрастна от мен) на име Мария. Синът й съвсем наскоро се сгоди и иска с бъдещата му жена да се нанесе в апартамента на дядо си. Въпросният дядо живее сам, 80-годишен е и дори за негово собствено добро е хубаво да се премести да живее при Мария и нейния мъж. Преди младежите да се нанесат в бъдещия си апартамент обаче, той трябваше задължително да се ремонтира, а за да се ремонтира – най-напред да се изпразни.

Изхвърлиха се много непотребни вещи, трупани през годините. На някои от другите се намери приложение, а на повечето – не. Вторите също отидоха на боклука. И тук опираме до въпроса, който неминуемо ще възникне: какво да правим със семейната библиотека?

Често се случва именно в такива ситуации много книги да отиват на боклука. Изхвърлят се с лека ръка, но лично аз не бих могла да извърша подобно деяние. Съзнавам, че за тези от апартамента на дядото едва ли ще се намери място при младите хора, които искат да си обзаведат и наредят всичко по свой вкус и със свои вещи. Затова старите книги ще се пазят известно време при Мария, но и тя самата през годините е натрупала голяма собствена библиотека.

Лично аз се сещам за няколко неща, които да се предприемат в случая. Част от въпросните книги могат да се продадат в някоя антикварна книжарница или друга, където се предлагат стари издания. Вариант 2 е останалите да се дарят в библиотека или читалище. Особено вторите едва ли ще откажат такъв подарък, защото разполагат с малки бюджети и не могат да закупуват много нови книги.

Колкото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че варианти има. И ако трябва да отговоря на въпроса в заглавието си, бих казала следното: Да, семейната библиотека се наследява. Но ако на вас самите тя не ви е необходима, това не означава, че трябва да се отнасяте към книгите с безхаберие. Все ще се намери някого, на когото да му влязат в употреба. Ако не искате да ги дарявате, поне ги пуснете за продажба в интернет.

Google+ Comments

Back To Top