Новинки

Кулинарен трик: да готвим 2 ястия вместо 1

jasmine-rice-peas-carrotsЗдравейте, здравейте. Днес ще ви издам едни кулинарен трик, в чиято ефикасност собственоръчно се убедих снощи. А именно как да сготвим пиле с ориз и крем супа от червена леща едновременно и в същото време бързо, лесно и вкусно. Може да ги направите наведнъж, а може и в два поредни дни. Ето как…

Всеки готвач си има начин, по който приготвя пиле с ориз. Някои от нас пекат цялото бутче, друго го разделят на късове. Аз понякога действам още по-мързеливо. Купувам пилешка пържола от бут, защото се вари по-бързо и се чисти по-лесно от цял бут. В бульона слагам допълнително накълцан лук и морков. След като месото е полусварено, го прибавям в отделна тавичка заедно с ориза и колкото е нужно от бульона и зеленчуците. Умишлено правя повече бульон с повече зеленчуци, защото… ето го и трикът – използвам останалото за супа.

Имате няколко варианта в този случай. Може да прибавите фиде и подправки, за да стане пилешка супа, но на мен този избор не ми допада особено. Трябва да се свари повече месо, защото остава малко хем за ориза, хем за супата. Пък и обичам да добавям картофки, които обаче трябва да се сложат още в самото начало и трудно се отделят от бульона, когато ви е нужен за ориза.

IMG_4161-2По-добрият избор е да си забъркате крем супа от червена леща. Прибавяте я в зависимост от останалия ви бульон. За 10-на минути се сварява и сте готови. Аз я подправям с малко дафинов лист, който накрая махам, също така сол, куркума и пресен магданоз. Пасирате с раз-два и за броени минути разполагате с още едно вкусно ястие. Ако не искате да правите супата сега, приберете бульонът в хладилника и на следващия ден го използвайте за крем супата си.

Препоръчвам тази стратегия на студенти или хора, които готвят за себе си и максимум още един човек. Ако ви се налага да изхранвате домакинство, пак се получава, но забърквате по-големи количества от всичко и е по-неудобно.

Е, това е от мен. Успех с кулинарните трикове.

Google+ Comments

Back To Top