Новинки

Само ако…

Вие колко често използвате условни изречения? Само ако можех да се върна назад, нямаше да постъпя така…или ако имах много пари, щях да си купя ново жилище и нямаше да работя.

Всеки в ежедневието си използва израза „Само ако“. Хората нямат супер способности. Или имат, но не знаят. Вълшебство е да накараш някого да се усмихне, защото в наше време усмивките са дефицит, за съжаление. Живеем в настоящето. Може да действаме само и единствено сега. Миналото е минало, не може да се промени. Бъдещето все още не е дошло. Живеем в настоящето с „товара“ от миналото и с надежда за бъдещето.

Веднъж се замислих, ако можех да се върна назад, щях ли да действам по друг начин и да бъда друг човек. Първоначално си казах, че да, много ясно. Нямаше да се тревожа прекалено, за неща които не мога да променя, да живея без страхове и притеснения за бъдещи събития, за които само мога да гадая, че ще се случат; нямаше да тъгувам по миналото. Не е толкова лесно. Хората са такива каквито са. Харесвам българската поговорка „Вълкът козината си мени…“. Не, че не давам шанс на хората да осъзнаят грешките си и да се променят, но лично аз не мога да се обърна на 180 градуса.

Дните си минаваха, аз с тъга споменавах израза „Само ако можех да…“. Исках да променя нещо, което осъзнавах, че не мога. Вярвам, че за всяко нещо си има причина. Не можем да променяме миналото, защото така е трябвало да стане. По този начин получаваме уроци. Правим грешки, от които да се учим. Що се отнася до бъдещето…ако знаехме какво ще се случи с нас, не бихме живели в настоящето по същия начин като до сега. Иии.. ще сме в постоянно очакване нещото (предсказано) да се случи. Или по-лошия вариант – ще си казваме – Аз защо ли да правя каквото и да е, като ще стане…..Бъдещето е неизвестно, точно за да работим усилено през настоящето и да се стремим към нещо по-добро.

И накрая бих завършила така…Само ако можех да накарам поне един човек да се усмихне заради статията ми, щях да се чувствам доволна, че поне за малко съм му показала колко е смешно да иска да промени нещо, което не може.

Google+ Comments

Back To Top