За това да си родител

Само една хапка

Отговорността на родителите е огромна. От тях се изисква не само да създадат детето, но и да го отгледат като му дадат всички материални и нематериални блага. Казано с една дума – да го направят ЧОВЕК. Това може би е най-трудната задача на света, но заедно с това и най-сладката. А като споменах и вкусове, то няма как да пиша за отглеждането на деца без да намеся темата за храната.

Като малка съм била страшно злоядо дете и дори съм стигала до болница заради обезводняване. Молех се моите деца да не са наследили хранителния ми инат и се оказа, че Бог чу молитвите ми. Даже всъщност у дома се получава една много поучителна история с храненията – какво е полезно и какво не за тях.

За тази практика прочетох съвети на няколко известни майки. Една от тях бе жената на Матю Макконъхи – Камила Алвес Макконъхи. Много ми хареса нейната стратегия за това, че заедно със съпруга си пред децата се хранят само с чисти и здравословни продукти. А ако се питате как са ограничили приема на сладки, снаксове и десерти – чрез игра.

Когато децата са много малки, на едва няколко годинки, и се докоснат до шоколад, не мога да спрат с похапването му. Но за да ги владеете в тази им страст, е необходимо да обяснявате и да измисляте забавни игри. Така например може да направите състезание за това кой ще изяде най-много витамини от плодове и зеленчуци. А после да им осигурите изненада. Тя може да бъде под формата на веган шоколад или сладко здравословно барче от фурми и естествени подсладители.

Щом вече децата се научат да четат, идва и по-лесната част. Регулацията на приема на вредна храна може да стане като им покажете състава на опаковките. В момента, в който видят и осъзнаят, колко Е-та има и колко неподходящи съставки, вредящи на тялото, растежа и игрите, те сами ще откажат да ги приемат.

Google+ Comments

Back To Top