Новинки

Взаимното уважение е ключът към здравата връзка

Скоро четох част от историята на Илон Мъск и по-точно за личния му живот, децата му и отношенията със съпругите му. Направи ми много силно впечатление начина, по който е подхождал към първата си съпруга. Това е публично достояние, тъй като тя е описвала всичко в личния си блог и колкото и да е пристрастно мнението й все пак дава някакво впечатление за неговата личност.

Първата му жена е била публикуван писател и колкото и нищожно да е това в сравнение с делата да инженера и бизнесмен, който е главен директор и главен технически директор на компанията SpaceX, както и главен продуктов архитект на Tesla Motors, тя е имала своето постижение и се е гордяла с това. Не всеки е дарен с умствения капацитет да стане толкова велик инженер, а и не може и не трябва всички да сме велики инженери. Реално всеки има своя талант и той би трябвало да бъде уважаван от останалите. С тази разлика, че хората на точните науки често си мислят, че останалата част от населението, която възприема математиката и физиката като науки, които им служат само да не ги излъжат в магазина и да не се пребият някъде, изпитват арогантно превъзходство. Но когато става въпрос за лични взаимоотношения арогантността не би трябвало да присъства. За да си с даден човек, би трябвало да уважаваш интересите му, без да е необходимо да ги споделяш. Но е от особена важност да разбираме, че това, което интересува нашия партньор е важно за него.

Историята на първата съпруга на Мъск разкрива как тя като жена на толкова известен и успял човек не е възприемана на сериозно, когато е изразявал мнение за политика или някакви „сериозни“ теми. Ето защо е помолила съпруга си да я представя като издаван автор, не само като негова съпруга, а резултатът бил – „Тя иска да ви казвам, че е писател“.

Това снизхождение, тази интелектуална арогантност няма място в отношенията между двама партньори. Всъщност ако се опитвате да покажете интелектуалното си превъзходство над партньора си това говори изключително зле за вас самия, тъй като вие сте тези, които сте избрали да споделяте живота си с този човек. И ако го намирате за глупав, ограничен и повърхностен… то следователно и вие сте такива.

Не е задължително да споделяте всички интереси на вашия партньор…, но е важно да ги уважавате! Защото примерът с Мъск показва, че независимо колко е богат и интелигентен даден човек, ако е арогантен и неспособен да задържи някакъв социален контакт, то той става също толкова глупав колкото и всички, на които се подиграва.

Google+ Comments

Back To Top