Новинки

България на световния пазар за лавандула и рапица

lavenderКак сте приятели и читатели на блога ни? Време е да се включи малко и по-нежната част на семейството и да разнообрази малко сухото мъжко писане по отвлечени теми. Аз лично смятам, че информацията в един блог трябва да е полезна, а не само забавна за аудиторията. Затова смятам да поставя акцент върху един малко известен факт, предполагам за мнозина. Знаете с какво родните производители са първи в света?

Ще кажете розово масло и ще сте на прав път. Но не само? В последните няколко години поведохме и в класацията за износ на лавандула. Лилавите полета са страхотна гледка вече и по българските ширини и спокойно могат да се конкурират с нацъфтелите прованските бразди във Франция. Лавандулата вече и у нас навлиза в масовото производство на козметика, а това което се басирам не знаете е, че специален сорт от ароматното растение се отглежда и като подправка за сладкарската индустрия. Не е много популярна у нас, но изключително търсена като добавка за кексове, мъфени и бисквити на Запад, лавандулата може да се използва вместо канела или джинджифил.

Рапицата пък е истинска изненада. Нея ще познаете веднага. Докато пътуваме семейно из Северна България се наслаждаваме на безкрайни жълти равнини. Красивото цвете, наричано още конола, се отглежда по цял свят за фураж, но и за производство на рапицово олио, биодизел. Намира приложение в медицината и козметиката.

Страхотно е, че и в нещо хубаво България е известна по света, защото сред толкова лоши неща, започнах да губя надежда, че чужденците могат да добият и някаква по-мека и приемлива представа за родината ни.

 

 

Google+ Comments

Back To Top