Новинки

Трябва ли семейният живот да е за сметка на социалния?

Много вицове има, които са на семейна тема. „Поуката“ от повечето от тях е, че станеш ли семеен, животът ти символично приключва. Честно казано, не мога да се съглася с подобно твърдение. Смятам, че всичко опира до личен избор и стечение на обстоятелства. Истината е, че когато поставиш началото на собствено семейство, с него идат и допълнителните отговорности. По-често ти се налага да се занимаваш с ежедневни задължения, които черпят от енергията и времето ти. Готвиш в по-големи количества и няколко пъти седмично. Переш, простираш и сгъваш дрехи по-често. Чистиш, миеш и правиш редица още неща, които са познати на всички ни. За жените между другото е още по-тежко, когато родят дете, защото посветяват едва ли не цялото си време на бебето и през първите седмици може дори да не излязат от дома.

get-help-from-familyНикой не може да ме убеди обаче, че семейният живот винаги е за сметка на социалния. Всичко е въпрос на избор и желание. Имаме едни приятели например, чието дете вече навърши 2 годинки, а двойката е женена от около 2 години и половина. Мъжът, Сашо, ни е по-близък приятел и с моя съпруг бяхме много щастливи да присъстваме на сватбата му. Истината е, че за последните две години обаче със Сашо сме се видели не повече от 5-6 пъти. Не защото е липсвало желание от наша страна или не сме се чували по телефона, а чисто и просто защото само ние се обаждахме. Сашо все си седеше вкъщи, не му се излизаше, бил изморен, не можело ли ние да отидем на гости и т.н. Не знам дали осъзнаваше, че подобно поведение е леко неприятно за околните. И ние сме минали по този път, знаем какво е, но не може да използваш детето си като вечно оправдание, че си изморен.

Когато станеш семеен и усетиш резкия дефицит на свободно време, признавам, е по-трудно да поддържаш приятелските си взаимоотношения. Никой приятел обаче няма да се възпротиви да вземеш детето си навън. Всички разбираме, че е необходимо. Не позволявай семейните отношения да са за сметка на приятелския ти кръг. Рано или късно всеки осъзнава, че приятелите му липсват, но ако не си се чувал с тях повече от година, става малко неловко тепърва да подновявате взаимоотношенията си.

Google+ Comments

Back To Top