За това да си родител

Бракът или децата?

Ако ви попитам кое бихте избрали бракът или децата съм почти напълно сигурна, че масово ще кажете децата. И в това няма нищо лошо, защото те са смисълът на всеки родител. Но днес в блога ще ви дам малко по-различна гледна точка.

Наскоро моя приятелка ми сподели, че за нея бракът е много по-важен от децата. Честно да си призная, бях шокирана. Защо, ама как така, как не се притеснява да го каже на глас? Хиляди въпроси забушуваха в главата ми. После дойде и обяснението, което ги тушира.

Истината е, че всички ние отглеждаме деца, за да се превърнат в добри хора и да поемат своя път. Като родители винаги ще сме до тях и ще ги подкрепяме, ала с годините тази необходимост от помощ намалява. Тогава какво се случва с нас?

Ако през първите години сме отделили цялото внимание на нашите рожби, а партньорът ни е останал на заден план? Тогава в един момент децата отиват да учат някъде далеч и ние се събуждаме в едно легло с човек, който не познаваме. Тоест не знаем за неговите интереси, които са били потискани заради децата. Не сме наясно какво да правим заедно и как да се забавляваме. А това след като вече си на 40 години е малко плашещо и води до развод.

Всъщност тайната е да имаш време и за партньора, и за децата. Когато с човека до теб ви свързват повече неща от само мъниците, които сте създали, то основата, върху която градите семейството си е по-силна. Но за да продължи да е такава, ще трябва и да намирате време за вас двамата, а децата – е, те си имат техен път и рано или късно просто ще отлетят. Вие пазете гнездото!

Google+ Comments

Back To Top