Новинки

Имат ли децата ни хранителна култура?

Ето това е дисциплина, която липсва в учебните програми както на учениците, така и на студентите. Защо съвременните деца придобиват езикова и физическа култура, учат се на компютърна грамотност и изучават какви и не още разнообразни предмети, а нямат достъп до едно от най-важните знания – как да се хранят правилно.

Заглеждали ли сте се какво консумират децата през големите междучасия? Предимно тестени закуски, сандвичи, кроасани, дюнери, пици, хамбургери, снаксове, чипсове и др. вид бързи храни. В някои училища има столове за хранене, но не смея да пиша за качеството на приготвяните ястия там…

shutterstock_16017163_school_lunch_0Докато расте, всяко дете се нуждае от пълноценна храна, която да му доставя не само необходимата енергия, но също и важни витамини и минерали. Децата обаче са достатъчно доверчиви и неосведомени, за да ядат просто това, което им е най-вкусно. Кой петокласник ще си зададе въпроса: колко ли калории и мазнини има в тези пържени картофи?

А на практика съществуват някои храни, които не само децата, но и възрастните лесно могат да похапват в рамките на деня и да си ги набавят от почти всеки близък магазин.

На първо място поставям бананите, защото са перфектният бърз плод. Белиш го на място, хапваш го за 2-3 мин. и се засищаш. Ако един не ти е достатъчен, изяждаш втори.

Lacrima-2.0На второ място е киселото мляко. Дори да нямате лъжичка, с която да го хапнете, просто го раздрусайте и го изпийте гъсто-гъсто като айрян. Малко ще остане на дъното, но не е фатална загуба. На пазара има предостатъчно производители на кисело мляко, сред които да изберете своя любим. Аз препоръчвам това на Lacrima, защото закваската им лакто баланс е перфектният баланс между бактериите лактобацилусбулгарикус и стрептококустермофилус – или иначе казано, придава прекрасен млечен вкус, кадифено усещане и приятен леко кисел привкус.

Под номер три позиционирам суровите ядки. Тук трябва да внимавате децата да не злоупотребяват с количествата, защото ядките са високо калорични и се консумират с мярка. Хранителната им стойност обаче е много висока и ги препоръчвам на всички.

Нека не забравяме също така, че както родителите лесно могат да си приготвят храна за обедната почивка на работа, така могат да подготвят и нещо за хапване за своите малчугани. Не е толкова трудно и със сигурност е полезно. Преди да прибегнете към тази стратегия обаче, консултирайте се с детето си. Възможно е то да не се съгласи с подобен план. Тогава ще трябва да се върнем към бананите, млякото на Lacrima и ядките. И ако в крайна сметка опрем до готвена храна навън, нека поне да е под формата на свежи сандвичи или тестени изделия, изпечени на място.

Google+ Comments

Back To Top