Новинки

Наближава първият учубен ден

2 дни останаха, скъпи родители. Само 2 дни и децата ни отново тръгват на училище. Неизбежно е да не се замисля по тази тема и да не споделя мнението си с вас…

След коледните празници това е може би най-напрегнатата част от годината. Имаме емоции, вълнение… ако детето ви току що е прието в гимназия, или се е преместило в друг клас, тогава тези чувства са още по-силни, защото са обвързвани с встъпване в непознатото. Няма ученик на този свят, който да не се вълнува от своя първи учебен ден, без значение дали high-school-studentsе в 1-ви, 2-ри, 3-ти или 12-ти клас. 15 септември винаги е бил съдбоносна дата и винаги ще си остане такава.

Аз също се радвам и се вълнувам за своите деца. Няма как да е иначе. Винаги е имало едно нещо обаче, което ме притеснява – финансовите разходи. И не става дума само за купуване на тетрадки, учебници, нова раница, ученически пособия и т.н. Разходите покрай един ученик са обвързани и с желанието му да изглежда добре пред своите съученици. Това означава поне един нов чифт дънки, нов спортен екип, маратонки, суитшърт, тениски, блузи и т.н. Ако имате момиче, ще трябва да й купите също нова чанта (може би 2 в различни цветове), още 2 панталона, нови обувки (които нямат нищо общо с новите маратонки) и какво ли още не.

Равносметката показва, че преди и малко след първия учебен ден ние, родителите, харчим поне по 200-300 лв. за всяко от своите деца. А ако не разполагаме с тези пари в момента, търсим ги чрез други канали. Имам приятели например, които всяка година теглят малък кредит през септември, който в последствие изплащат на 3-4 вноски. Не е нещо страшно, но се чудя… нормално ли е да се случва? Според мен, не е. Не би трябвало да е толкова трудно да отглеждаш дете и всяка есен да се чудиш по какъв начин да посрещнеш ученическите му разходи. Явно нещо куца в нашата система и се нуждаем от определен тип реформи. Може би, ако има повече безплатни учебници, родителите ще се облекчат? Може би, ако децата са с униформи, част от разходите по тях е хубаво да се покриват от самото училище? Как ви звучи? Дали ще е от полза?

Google+ Comments

Back To Top