Новинки

Внимавайте в какви форуми се рови вашето дете

young-boy-using-computer-007В днешно време става все по-трудно да отлепим децата от компютрите. Седнат ли веднъж пред монитора, дечурлигата могат да прекарват часове наред така. Играят игри, чатят си с приятели, забавляват се в социалните мрежи и какво ли още не.

Срещу подобни неща нямам нищо против. Децата трябва да се социализират и да прекарват времето си, както на тях им харесва. Знам, че се присъединяват към разни групи, обсъждат теми, които са в областта им на интереси и т.н. Разбира се, и на мен ми се иска по-често да излизат навън и да играя на гоненица или криеница например, но това си е тяхното детство и то е по-различно от това на нас, родителите. Факт, който аз вече съм приела.

По-голямото ми притеснение идва, когато същите тези деца имат значим проблем и вместо да търсят помощ от родителите, близките или учителите си, се ориентират към онлайн общността. Питат във форуми, обсъждат в разни групи и т.н. По мое мнение това е не само вредно, но и опасно, защото детето може да попадне на изключително неподходящ съвет или коментар. Освен това никога не знаем и кой точно стои зад конкретен профил. Може да е кой ли не! Там всеки пише каквото си поиска и дава всякакви съвети. Дори при хората, които се представят за професионалисти, няма как да знаем дали са реално такива. Направо не искам да си представям кой би могъл да стои от другата страна на монитора….

А децата ни в същото време са толкова доверчиви и невинни. При тях все още не работи онзи важен инстинкт за самосъхранение, който е по-развит при възрастните. Затова съветвам всички родители да внимават какво правят техните деца, когато са онлайн. Обръщайте специално внимание на това какво правят онлайн. Общувайте ежедневно със своите малчугани или тийнейджъри. Така е по-голям шансът да кажат първо на вас, ако нещо не е наред, и да не търсят помощ от непознати източници.

Google+ Comments

Back To Top