Новинки

Митовете за съвместното съжителство

Дъщерята на съседите ни замина да учи в София преди 2 години и по всичко личи, че за сега възнамерява да остане там. Дори си намерила приятел-софиянец и сега щели да живеят заедно. Браво, много се радвам!

Новостите покрай нея обаче ме накараха да се замисля за времето, когато аз за първи път свих собствено гнездо. Спомням си, че когато преди години със съпруга ми заживяхме заедно, кой ли не ми споделяше от житейския си опит. Майка ми, двете ми баби, лелите ми и всички по-възрастни жени около мен се надпреварваха да ми дават съвети: че сега, ако не науча мъжа си да ми помага, цял живот ще съм домакиня; че трябва да знам какво обича да яде, иначе ще отиде друга да му готви, че ще се боря със зъби и нокти за малко свободно време, че няма да мога вече да си отспивам до обяд и т.н. и т.н.

Знаете ли какво обаче? Нищо от това не беше вярно!

Искам да развенчая мита за съвместното съжителство между мъжете и жените, като се позова на собствения си опит. Започвам…

live-togerther-couples-marry-mainПърво, това е голяма крачка на само за дамите, но и за техните избраници. Никой в една връзка не желае конфликти и затова се стреми да ги избягва. Ако има сред навиците на половинката ви нещо, което ви дразни, обсъдете го двамата. Изберете например само един стол, който да се използва за закачалка-гардероб-дрешник, вместо мъжът да си хвърля нещата навсякъде. Обяснете му също, че щом иска да си хвърля чорапите някъде, нека да е в коша за пране. За жената пък обособете едно шкафче, където само тя да си държи гримовете и козметиката. Какъвто и проблем да има помежду ви, сигурна съм, че има решение.

Второ, искайте помощ. Не се впускайте да вършите всичко сама, нека сте двамата. Чистенето и домакинските задължения могат да бъдат много по-приятни, ако си имате другарче за тях. Пуснете си музика, помагайте си. Така хем работата ще върви по-лесно, хем ще я свършите два пъти по-бързо, отколкото ако сте сама. Няма свестен мъж, който да остави жена си или приятелката си сама да превива гръб. В реда на нещата е и той да иска да помогне. Просто издебнете момент, когато и двамата не сте твърде изморени.

Трето, храната… Всъщност има мъже, които по нищо не отстъпват на жените си относно кулинарните умения. Някои дори ни превъзхождат. А в нашето семейство си имаме негласно споразумение, за да вирее мир и хармония: който готви, другият мие чиниите.

Относно свободното време и с колко такова разполагаме, ще кажа следното. Вярно е, че намалява щом имате къща, за която да се грижите, но не е и чак толкова малко. А ето и едни трик в тази насока: както вие се нуждаете от време само за себе си, така и половинката ви има нужда от такова. Защо не си го осигурявате едновременно?

Google+ Comments

Back To Top