Новинки

Когато мъжът остане без работа

bezrabotenЗдравейте, приятели. Днешната ми тема със сигурност ще е близка до много семейства, които заради продължителната финансова криза изпитват парични затруднения по причина, че силната половинка е останала без работа.

Темата е интересна и сериозна не само във финансовия си аспект, а преди всичко с психологическите последици и с пораженията, които нанася на отношенията между съпрузите. Мисля, ще се съгласите с мен, че въпреки че в последните години нещата доста се промениха и значителен брой дами започват да се изравняват в доходите си със своите партньори, в страна като нашата с традиционно патриархална ориентация мъжете масово продължават да бъдат по-добре платени и в повечето случаи са основен гарант за стабилността на семейството.

За съжаление обаче, както и друг път е ставало дума, животът не е само цветя и рози и не протича гладко и стабилно, винаги има и възходи, и падения. Е, финансовите трудности са част от спадовете. И е добре да знаем как да реагираме, когато ни се случат, за да не стане така, че да нанесат непоправими вреди на семейния микроклимат. Затова ще се опитам да ви дам някои съвети.

На първо място, не драматизирайте прекомерно. Не се е случило нищо непоправимо. Дори и да имате банкови кредити и ипотеки – при едни разумни, активни и обмислени действия винаги може да се излезе от създалата се ситуация.

Не обвинявайте любимия си човек. В крайна сметка има ситуации, които нито зависят от нас, нито могат да бъдат променени, ситуации, срещу които няма застраховка. И оставането без работа в наши дни е една от тях.

Напротив, опитайте се да му бъдете опора, да му вдъхнете увереност, че нещата скоро ще претърпят благоприятен развой. Бъдете сигурна, че в такъв момент той има много повече от вас нужда от опора и разбиране. Пазете го да не рухне психически и да не изпадне в депресия.

Защото рухне ли стожерът, рухва и семейството. А никой не иска това.

 

Google+ Comments

Back To Top