Новинки

Семейните екскурзии – приключение с много препятствия

Всеки, който има малки деца и планира да прекара почивката си в тяхната компания на някое отдалечено от дома място знае, че това е мисия, която е обречена на огромен провал още от самото й зараждане. И за да бъдем по-оптимистични, можем да кажем, че не са обречени на провал, но пък приключението винаги е голямо и незабравимо.

И нека да обрисуваме една идеалистична картинка, в която поемаме на път с нашите прекрасни дечица и знаем, че трябва да бъдем подготвени за всичко, което евентуално може да се случи.

И така, започваме със събирането на багажа. За възрастните е лесно – взимаме необходимото количество бельо, санитарни принадлежности и по два комплекта дрехи за студено и топло време и допълнителен чифт обувки. И сме готови за едно пътуване, което е планирано да продължи 5 дни. Когато започваме да събираме багажа на децата обаче, настъпва истински хаос. Тогава на помощ се включват всички свръхестествени сили, съвременни технологии и баби, които да помогнат за разрешаването на сложния въпрос.

На първо място трябва доста добре да знаем какво ще е времето, за да предвидим повече такива дрехи. За 5-дневна почивка това означава поне по два чифта дрехи на ден, за да могат поне по някое време да са чисти. Също така трябва да се предвидят и дрехи за по-хладно време. Обувки поне 3 чифта, защото все ще се появи някоя локва, в която ще искат да се цамбурнат целите вътре. Бельото… е изключително сложен въпрос. Защото ако предвидим по два чифта на ден, все по някое време ще си напъхат я камъни, я нещо друго в гащите. Но винаги има вариант да се пере, така че оставяме по два чифта на ден. Чорапите също са много сложен въпрос и в зависимост от това къде отивате предвидете поне половината на количеството, което сте взели за себе си отгоре, отново с идеята, че ще перете на място и дано да има шанс да изсъхнат навреме.

И докато оправяме дрехите, не трябва да забравяме да вземем любимите играчки и плюшки, без които нашите наследници не могат да заспят и ако ги забравим, нощите биха били дълги и изморителни. Също така трябва да вземем пълен набор от лекарства за температура, гърло, разтройство и тем подобни вирусни заболявания, които могат да се лепнат на децата. А ако отиваме някъде в планината, задължително трябва да подготвим лекарство, което помага при пътуване. За да няма принудителни спирания по пътя, за да чистите автомобила си.

Вече стегнали багажа, поемате за така желаната дестинация и осъзнавате, че децата ви са кисели, защото са станали прекалено рано. Мрънкат, лошо им е по завоите и нямат търпение да стигнат възможно най-бързо до уреченото място. След като безуспешно се опитвате да ги успокоите и да въдворите ред и спокойствие в автомобила… накрая просто се предавате и оставяте всички да пищят, мрънкат и задават въпроси, които просто игнорирате и се наслаждавате на природата, покрай която преминавате.

Стигате заветната дестинация и се опитвате да се насладите на спокойствието, което носи мястото. Но преди дори да сте успели да си поемете въздух и да напълните дробовете си със свеж планински аромат, неуморните пружинки изскачат от автомобила и започват да тичат наоколо, с единствената цел да огледат всичко възможно и да се запознаят за секунди с терена на който ще правят пакости цели 5 дни.

Настаняването в стаята става бавно и мъчително за всички останали чакащи посетители на хижата, вилата, хотела или къщата за гости, която сте наели. И вече когато влизате в помещението, в което ще спите следващите няколко дни се започва неистова борба за някое от леглата в стаята, предназначени за децата. След дълъг спор стигате до консенсус и двете ви деца да спят на това „по-хубавото“ легло, защото иначе никое от двете няма да спи там.

До тук добре! Остава бойната задача и двете да бъдат напълно цели в края на почивката… или поне без сериозни повреди, и всичко ще бъде наред.

Приятна семейна почивка!

Google+ Comments

Back To Top