Новинки

Залог за щастие

Здравейте, приятели! Днес за пореден път ще засегнем темата за семейното щастие и способността ни да го поддържаме. И за пореден път ще се опитаме да отговорим на въпроса в какво се крие тайната за здравото и силно семейство.

zalogВ дните около Празника на християнското семейство няма как да не се замислим над тези въпроси и да не си дадем ясна сметка, че именно най-близките ни хора са смисълът на живота ни. Именно те носят хармонията, без която няма как да се чувстваме достатъчни, пълноценни и значими.

Така се случва обаче, че често дребни неуредици, скандали и спорове са в състояние да нарушат тази идилия, това спокойствие и сигурност, които не могат да бъдат заменени и сравнени с нищо друго.

Е, как да се предпазим от тези препъникамъчета!? Огромна роля в това играе способността на съпрузите, родителите, децата да следят не само своите желания и интереси, но и тези на останалите членове на групата. Всичко това зависи от установените ценности. А строителството на семейните отношения, правила и ценности е достатъчно сложен и труден процес и на практика започва още от началото на съвместния живот и продължава до края му. Това трябва да е един набор от общовалидни за всички ценности и правила, с които трябва да свикнем, преследвайки голямата цел – създаване на пълноценна и здрава единица, в която ще царят хармония, комфорт и уют.

Разбира се, в целия този процес не малко значение има и личностните качества на всеки един, и начинът, по който живее извън дома. Ние често пренасяме всичко, което ни се случва на работа или някъде другаде, в къщи. И стоварваме негативните емоции върху най-близките си. А не бива. Всичко трябва да остава на прага – като част от усилията ни да съхраним хубавото, което имаме.

Всеки ден трябва да се учим да обичаме, да възприемаме, да слушаме, да ценим, да прощаваме, да съпреживяваме… Е, във всичките тия неща се крие секретът.

 

Google+ Comments

Back To Top