Новинки

Как да кажем на детето за развода?

Здравейте, приятели! Днес наред е проблемът с раздялата на родителите и въпросът, как най-безболезнено и щадящо да съобщим новината на децата си. Защото, ако някой си мисли, че една такава стъпка засяга само възрастните, които са я предприели, много греши. Малчуганите обикновено са най-потърпевшата страна в една подобна ситуация. Те се чувстват самотни, необичани и изоставени. Затова нека днес да поумуваме върху това, как може да се избегне болезненото влияние на развода на душевното състояние на децата, какви акценти трябва да поставите, когато им съобщавате новината.

На първо място, преди да предприемете каквито и да е действие в посока информиране, убедете се, че решението ви е окончателно и не подлежи на обрат. Поговорете с половинката си и съгласувайте кой ще говори, когато започне разговорът. Да, трябва да присъстват и двамата родители – това е от изключителна важност и в очите на детето ви това е от огромно значение. То ще почувства, че както преди и двамата сте до него и продължавате да го подкрепяте – заедно. Ако имате повече от едно дете, много е важно при разговора да присъстват всички, защото иначе ще научат информацията за промяната един от друг и са много вероятни неправилни интерпретации, пречупване през личен емоционален ъгъл и т. н.

Много е важно по време на дискусията да запазите спокойствие и да не се нападате или критикувате, да не товарите другия с вини, защото споровете ви в присъствието на наследниците ви могат да извикат у тях чувство на паника и тревога.

За малкия човек разривът предполага сериозни изменения в начина му на живот. Най-добре е да му кажете какво му предстои – при кого ще живее, кога ще се вижда с другия родител и други такива неща, които със сигурност го вълнуват и тревожат.

Категорично заявете на малчуганите си, че те нямат абсолютно никаква вина за случващото се  – не трябва при никакви обстоятелства да им създавате комплекс за вина. Убедете ги, че и двамата ги обичате и че променената ситуация няма как да промени това.

И най-важното – не ги правете разменна монета или средство, с което да нараните другия. Защото всъщност наранявате най-милото си – децата си. Понякога трайно и с последици за цял живот.

 

Google+ Comments

Back To Top