Новинки

Как да съхраним добрите си отношения с детето?

Времената се промениха и днес, много повече отпреди, голяма част от родителите се вълнуват от въпроса, как да запазят топлината и разбирателството в отношенията си със своите деца. Малцина са тези, които считат, че ако наследникът им нахранен, облечен, гледа телевизор или стои с часове пред компютъра, всичко е наред и няма нужда от допълнително внимание и грижи. Всяко дете се нуждае от топло и доверително отношение със своите родители. Те трябва да бъдат онези хора, към които то винаги може да се обърне за съвет и помощ. Затова отношенията между майките и бащите и техните наследници не бива да се ограничават само до битови проблеми – като готвене, чистене, подготовка на домашните и пр. Пълноценните контакти се постигат с полагането на определени усилия в тази посока и днес ще се опитам да щрихирам някои от тях.

На първо място трябва да отгледате в детето си пълно доверие към вас. Трябва да му създадете усещането, че играете в един отбор, че каквото и да става, вие сте на негова страна и ще откликнете дори и на най-сложните му проблеми. За целта трябва да подхождате с необходимата дискретност и сериозност към тайните, които то ви поверява – включително и към други членове от семейството. Само така то ще бъде сигурно, че каквото и да ви разкаже, тайната му ще бъде съхранена. И ще споделя.

помагайте винаги когато това е необходимо. Разбира се, има ситуации, в които това няма да бъде възможно – тогава обяснете много подробно и защитете причините за отказа си.

Показвайте любовта си непрекъснато – повече от всичко друго, детето има нужда от това, постоянно да усеща обичта и на двамата си родители. Дребни жестове, прояви на нежност – не ги пестете.

И най-важното – разговаряйте! За всичко и по всяко време. Това е най-сигурният начин да запазите жива и сърдечна връзката помежду си.

 

Google+ Comments

Back To Top