Новинки

Как да помогнем на децата си да се адаптират при местене

Moving-With-KidsКолкото и сложен да е за родителите процесът на местене от град в град, за децата това е още по-стресиращо събитие. Те трябва да се разделят с приятелите си, със средата, с която са свикнали, с всичко, което ги кара да чувстват сигурност. И не че не обичат промени, а просто са по-чувствителни към тях.

Опитайте се да им обясните ясно и спокойно защо трябва да се преместите, наблегнете повече на позитивните аспекти, направете ги част от процеса на местене от самото начало, т.е. когато вземете решение. Това ще им даде повече време да свикнат с идеята. По-стресиращо би било да научат на по-късен етап, малко преди да стегнете багажа.

Добра идея би било да покажете на децата си новият ви дом още преди да се нанесете там. Това ще им подскаже, че решението за преместване е окончателно. Покажете им къде ще е тяхната стая, разведете ги из квартала, но отново наблягайте на позитивното. Подтикнете ги да си представят какво ще има в новата им стая, кое къде ще се намира.

Когато вече сте на път наистина да се нанесете в новия си дом, не опаковайте любимите играчки на децата си, заедно с останалия багаж, а им ги дайте да си играят с тях по пътя. Така ще се разсейват с нещо и няма да са толкова тъжни, че напускат познатия им дом. Комуникацията е от ключово значение. Говорете си и ги накарайте ги да вярват, че новото място ще е по-добро от старото.

Когато пристигнете и сте във фаза разопаковане и подреждане, може да използвате следната идея. Тъй като малките обичат да са част от света на възрастните, оставете детето само да разопакова дрехите си и да ги нареди под ваше наблюдение, докато вие закачате пердета например. Оставете ги да мислят, че те ръководят нещата, а вие само им помагате. Накрая ги запознайте със съседските деца, водете ги в парка по-често, за да се социализират по-бързо и да почувстват новия си дом като свой.

Google+ Comments

Back To Top