Новинки

Защо детето тряба да има досег с изкуството

kid-artКакво ще ми отговорите, ако тук и сега ви попитам кое е по-важно: математиката или музиката? Географията или изобразителното изкуство?

Всъщност не е нито едното, нито другото. Общообразователните предмети са важни за изучаване от всички деца, но те далеч не се достатъчни. Развиването на креативността и досега с изкуството са задължителни за всеки подрастващ малчуган, защото му дават допълнителни и специфични умения. Нека не забравяме за какво в крайна сметка отговаря дясното полукълбо на мозъка ни, нали 😉 Допира с различни форми на изкуството помага на децата да се развиват и усъвършенстват по-добре и дори стават по-успешни в съвсем различни и по-прагматични области. Това е научно доказано. Книгите между другото също са вид изкуство, но да се научим да четем и да четем все повече в бъдеще винаги се е насърчавало от родителите повече от колкото да рисуваме, или да свирим на някакъв музикален инструмент. Не е ли така?

А знаете ли всъщност, че в по-развитите страни се издават книжки, които са пригодени за най-най-малките? Тези книжки не съдържат никакъв или съвсем малко текст. Специфичното при тях е, че са нарисувани в зависимост от това как децата виждат и възприемат света около себе си. През първите си месеци бебета например не различават форми. Те виждат всичко размазано и размито. Ето защо е най-логично да им показвате големи и контрастни фигури, каквито са геометричните. Едно 3-месечно бебе няма да разбере и няма реално да види абсолютно нищо от онази красива и детайлна книжка с приказки, която сте купили.

А знаете ли, че за децата, които са малко по-големи се правят книги, които да развиват тактилните им умения и знания? В тези книжки има например зайче с истинска пухена опашка, коте с грапаво езиче, както и момиченце с текстилни дрешки. Така детето не само че добива представа как изглежда едно зайче, но и какво е на допир? Доста по-реално е отколкото напечатаната хартия.

За децата е също толкова важно обаче да слушат хубава музика, защото тя развива слуховата им култура. Може да се научат да различават едни от други музикални инструменти и какво ли още не. Рисуването, писането и други форми на изкуството са също от огромно значение. Не спирайте детето си, ако проявява интерес или има конкретни заложби. Вярно, едва ли ще стане следващия Пикасо, но няма как да разберете, докато не опитате 😉

Google+ Comments

Back To Top